Υπηρεσίες με έδρα την Αττική: Από σήμερα νέοι κανόνες λειτουργίας

Ειδικές οδηγίες για τις Υπηρεσίες που εδρεύουν εντός της Περιφέρειας Αττικής έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών στην Εγκύκλιο που εξέδωσε χθες Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.  Ειδικότερα:

1) Από σήμερα Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και έως την 4η Οκτωβρίου 2020 οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών του Δημοσίου που εδρεύουν στην Περιφέρεια Αττικής δύνανται να παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία, αποκλειστικά εφόσον αυτό είναι εφικτό λόγω της φύσης των ασκούμενων καθηκόντων, σε ποσοστό έως 40 % επί του συνόλου των πραγματικά υπηρετούντων και προσερχόμενων υπαλλήλων σε κάθε Φορέα.  Για τον υπολογισμό του ποσοστού του 40 % δεν υπολογίζονται υπάλληλοι που τελούν σε άδεια, είτε αυτές που έχουν προβλεφθεί ειδικώς στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του COVID-19 είτε τις παγίως προβλεπόμενες άδειες των υπαλλήλων του Δημοσίου. Ο ως άνω υπολογισμός που στοχεύει στην αποσυμφόρηση των Υπηρεσιών, στις οποίες υπηρετεί μεγάλος αριθμός υπαλλήλων, πραγματοποιείται επί του συνόλου των πραγματικά υπηρετούντων και προσερχομένων υπαλλήλων στην Υπηρεσία, αλλά και σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζεται η εξυπηρέτηση της αποστολής της Δημόσιας Υπηρεσίας.  Επίσης, εφόσον στην Υπηρεσία δεν υπάρχει συνωστισμός ή έχει ήδη εξασφαλιστεί ή τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου, δεν απαιτείται η εφαρμογή του εν λόγω έκτακτου μέτρου.

2) Σε συνέχεια προηγούμενης  Εγκυκλίου και υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων καθίσταται υποχρεωτική η επαναφορά σε ισχύ των τριών ωραρίων λειτουργίας που αφορούν στην προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων των Υπηρεσιών του Δημοσίου στην Περιφέρεια Αττικής (7 π.μ – 15.00, 8.00 π.μ. – 16.00 και 9.00 π.μ. – 17.00) ή ακόμα και την παροχή εργασίας σε βάρδιες, ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας εκάστης Δημόσιας Υπηρεσίας, προκειμένου να επιτυγχάνεται αποσυμφόρηση στις Δημόσιες Υπηρεσίες, αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι κατά την επιλογή των ανωτέρω τριών ωραρίων εργασίας, θα πρέπει να υπάρχει ισοκατανομή του προσωπικού που θα κάνει χρήση αυτών και στα τρία ωράρια, προκειμένου να επιτυγχάνεται ο σκοπός του συγκεκριμένου μέτρου. Δεδομένου ότι η προσέλευση αυτή στοχεύει στο να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μετακινούμενων υπαλλήλων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε περιπτώσεις που οι υπάλληλοι προσέρχονται στην Υπηρεσία είτε με ιδιωτικής χρήσεως μέσο μεταφοράς είτε με τα πόδια, εξυπακούεται ότι δύνανται να διατηρήσουν το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης που έχουν δηλώσει σύμφωνα με τις πάγιες κείμενες διατάξεις.

3) Σύμφωνα με το αρ.8ο της αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.55821/20.9.2020 ΚΥΑ (Β’ 4019), και για το χρονικό διάστημα από 21/9/2020 έως και 4/10/2020:

– Σε κάθε είδους χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας. Από την υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται όσοι εργάζονται σε ατομικό χώρο, χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου.

– Σε περίπτωση παράβασης της παρ.1 επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

– Η εξυπηρέτηση του κοινού στις Δημόσιες Υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού και δύναται να πραγματοποιείται μέχρι τις 16:00 για όσες Υπηρεσίες λήγει μέχρι τις 15:00 σύμφωνα με τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις.

Βάσει των ανωτέρω οδηγιών και εφαρμοστέων ρυθμίσεων για τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, καλούνται οι αρμόδιες Υπηρεσίες Προσωπικού για τις κάτωθι άμεσες ενέργειες:

i) Να καθορίσουν για το χρονικό διάστημα 21/9/2020 έως και 4/10/2020 το προσωπικό που δύναται να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία, εφόσον αυτό απαιτείται λόγω του συνωστισμού και του συγχρωτισμού που διαπιστώνεται στη δημόσια Υπηρεσία. Εξυπακούεται ότι για τον καθορισμό αυτό, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και προκειμένου να εξασφαλιστεί αυτό, δύναται κατά την κρίση του αρμοδίου οργάνου να εξαιρούνται της υποχρεωτικής εξ αποστάσεως παροχής εργασίας υπάλληλοι, οι οποίοι θα πρέπει να παρέχουν εργασία αυτοπροσώπως, ιδίως προϊστάμενοι.

ii) Να κατανείμουν υποχρεωτικά το προσωπικό ισομερώς στα τρία ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης.

iii) Να ενημερώσουν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους ή με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο τους πολίτες για τον τρόπο που δύναται να κανονίζουν τα ραντεβού για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους. Τα ραντεβού για τους πολίτες και αποκλειστικά για το ως άνω χρονικό διάστημα, θα δύναται να κανονίζεται έως και τις 16.00 για όσες Υπηρεσίες είχαν προκαθορισμένο ωράριο εξυπηρέτησης κοινού μέχρι και τις 15.00.  Η ως άνω ρύθμιση συνδέεται και με την υποχρεωτική κατανομή του προσωπικού σε τρία ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης, οπότε και οι υπάλληλοι που θα προσέρχονται υποχρεωτικά 9.00 έως 17.00, θα δύνανται να εξυπηρετούν πολίτες, οι οποίοι θα προσέρχονται κατόπιν ραντεβού κατ΄ απώτατο χρονικό όριο στις 16.00.

Ολόκληρη η αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/126/16316/20.9.2020 Εγκύκλιος ΕΔΩ

 

Πηγή
Author:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα