Την Ένταξη του Δήμου Κιλελέρ στο Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια Μέσα ζητά από τον ΕΛΓΑ ο Θανάσης Νασιακόπουλος

Επιστολή στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, με κοινοποίηση στον Σπύρο Σπυρόπουλο προϊστάμενο του Περιφερειακού Καταστήματος  Λάρισας του ΕΛΓΑ,  απέστειλε ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος ζητώντας την ένταξη του Δήμου Κιλελέρ στο Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια Μέσα.

Στην επιστολή ο Δήμαρχος αναφέρει σχετικά: «Με τη παρούσα επιστολή ζητούμε την ένταξη του Δήμου μας στις περιοχές εφαρμογής του Προγράμματος χαλαζικής προστασίας με αεροπλάνα του ΕΛ.Γ.Α.

Τα τελευταία χρόνια σημαντικό τμήμα καλλιεργούμενων εκτάσεων του Δήμου Κιλελέρ πλήττεται από επαναλαμβανόμενα ακραία φαινόμενα χαλαζόπτωσης. Στο Δήμο  μας πλήττονται κάθε χρόνο κυρίως δενδρώδεις καλλιέργειες (φιστίκια κ.α.), βιομηχανική τομάτα, βαμβάκι, ψυχανθή, αμπέλια, σιτηρά. Οι χαλαζοπτώσεις απειλούν με ολοκληρωτική καταστροφή την παραγωγή των πληγέντων περιοχών.

Ο Δήμος Κιλελέρ είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός Δήμος. Καλλιεργούνται περίπου 770 χιλιάδες στρέμματα. Η περιορισμένη εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος χαλαζικής Προστασίας, αποτελεί σημαντική αιτία απώλειας της παραγωγής η οποία προκαλεί όχι μόνο την οικονομική καταστροφή των αγροτών αλλά και την έλλειψη βασικών προϊόντων για τους καταναλωτές.

Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει την ένταση και τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων. Επιβάλλεται η λήψη μέτρων για τη διατήρηση και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αλλά και την αντιμετώπιση του διαφαινόμενου πιθανού κινδύνου επισιτιστικής κρίσης.

Η πρόληψη των ζημιών από το χαλάζι στις καλλιέργειες επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τη μείωση των ασφαλιστικών αποζημιώσεων που καταβάλλονται για τις απώλειες στη γεωργική παραγωγή».

Πηγή


Πηγή
Author: Press Room

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα