Δήμος Λαυρεωτικής – Συνέντευξη Δημάρχου Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά στην εφημερίδα e-ota: «Αναπτυξιακό πρότυπο ο Δήμος Λαυρεωτικής»

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς μιλάει για τη στρατηγική σημασία της περιοχής, αναλύει τα έργα που έχει κάνει ενώ δηλώνει παρών και για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Mιλώντας στο «e-ota», αναφέρεται στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην περιοχή του και στις αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου Λαυρεωτικής, κάνοντας και έναν απολογισμό για τη μέχρι τώρα θητεία του στον δημαρχιακό θώκο. Επίσης, ανοίγει τα χαρτιά του για την υποψηφιότητά του το 2023 και μιλάει για τον σχεδιασμό του από εδώ και στο εξής.

«Είχαμε την τιμή να υποδεχτούμε στη Λαυρεωτική τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να διαπιστώσει και από κοντά ότι η Λαυρεωτική, ως ένας τόπος στρατηγικής σημασίας χάρη στο λιμάνι, κινείται σε έναν στρατηγικό άξονα που τέμνει τη βιομηχανική παράδοση, τον φυσικό και ιστορικό πλούτο με την τεχνολογία, την παιδεία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι ο δήμος μας είναι ένα αναπτυξιακό πρότυπο, το οποίο αναγνωρίζει και συνδράμει και η κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Βρισκόμαστε σχεδόν στο μέσον της θητείας σας. Θα μας κάνετε έναν συνοπτικό απολογισμό των δύο τελευταίων χρόνων;

«Από το 2014 εργαζόμαστε σταθερά σε ένα πλαίσιο που συνθέτει τις προσδοκίες της ανάπτυξης με τις απαιτήσεις της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας των δημοτών μας. Τα δύο τελευταία χρόνια τρέξαμε έργα με ξεκάθαρο το αναπτυξιακό πρόσημο, όπως ο πολεοδομικός μας εξορθολογισμός, ο οποίος ολοκληρώνεται με την αναθεώρηση του ΓΠΣ Λαυρίου και Αγίου Κωνσταντίνου, την κύρωση της πολεοδομικής μελέτης επέκτασης της Κερατέας, την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης Άνω Οριας και την ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών των παραλιακών εκτάσεων της Κερατέας.

Ταυτόχρονα, σφυρηλατούμε τη νέα ταυτότητα του δήμου, αναδεικνύουμε δηλαδή την πολιτισμική μας ακτινοβολία, με πρωτεύοντα στόχο την ένταξη της αρχαίας και νεότερης μεταλλευτικής Λαυρεωτικής και του Γεωπάρκου στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται τα εμβληματικά έργα της πολιτισμικής και ιστορικής μας ταυτότητας, όπως η αναστήλωση της Γαλλικής Σκάλας, που είναι στην τελική ευθεία, η ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Κέντρου Ποντίων, η δημοπράτηση ανακατασκευής δύο κτιρίων 1.000 τ.μ. του Πολιτιστικού Κέντρου Λαυρίου, η μεταστέγαση του Ορυκτολογικού Μουσείου, η ανάδειξη του κτιρίου «Παρών» στη Καμάριζα, καθώς και η δημοπράτηση αναστήλωσης του Κτιρίου Μπία στην Κερατέα, όπου θα στεγαστεί το Λαογραφικό Μουσείο μας.

Στη συγκρότηση αυτής της στέρεης ταυτότητας σημαντικό ρόλο παίζουν και τα έργα αναβάθμισης της καθημερινότητας. Θα ξεχώριζα τούτη την ώρα την ολοκλήρωση του έργου φωτισμού όλου του δήμου με LED, την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του σταδίου «Π. Βογιατζής», την αντικατάσταση του χλοοτάπητα στο «Γ. Ραφιάς» και την κατασκευή γηπέδων στην Κερατέα, καθώς και την ολοκλήρωση των τριών πρότυπων, πιστοποιημένων παιδικών χαρών στην Κερατέα. Στον δήμο μας άμεσα ξεκινά η ανάπλαση του εσωτερικού οδικού άξονα της Κερατέας, μήκους 3 χλμ, και οι εργασίες για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου – Open Mall, επίσης στην Κερατέα, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό εμπορικό, αστικό περιβάλλον, που θα τονώσει το ενδιαφέρον και τη ζήτηση για τα παρεχόμενα προϊόντα και υπηρεσίες.

Επίσης, δημοπρατείται το μεγάλο έργο της οδοποιίας, ύψους 11.000.000 ευρώ και μήκους 130 χιλιομέτρων, καλύπτοντας Λαύριο, Κερατέα, Καμάριζα και οικισμούς. Παράλληλα, στην Κερατέα αντικαθιστούμε τους σωλήνες ύδρευσης και αναβαθμίζουμε τον βιολογικό καθαρισμό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έργα αντικατάστασης σωλήνων ύδρευσης σε Άνω Ορια, Άγιο Γεράσιμο και Λιμάνι Πασά. Προμηθευόμαστε και εγκαθιστούμε και στις δύο πόλεις ρολόγια ύδρευσης νέας τεχνολογίας και εξοπλίζουμε τον δήμο με μηχανήματα έργου. Σε πορεία έναρξης εργασιών βρίσκονται η αποκατάσταση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λαυρίου και του ιστορικού Φοινικοδάσους.

Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα έχουμε ξεκινήσει έργα διαμόρφωσης και αναβάθμισης όλων των σχολικών μονάδων και των αύλειων σχολικών χώρων και προχωρούμε, ενώ στην Κερατέα θα αποδοθούν επιπλέον ένα γήπεδο 9×9, γήπεδο τένις, 2 γήπεδα 5×5, γήπεδο μπάσκετ και λυόμενη κολυμβητική δεξαμενή. Παρεμβαίνουμε στην καθημερινότητα με μικρά και μεγάλα έργα, ακριβώς γιατί η ανάπτυξη για εμάς έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.»

Στις 13 Οκτωβρίου σάς επισκέφθηκε κλιμάκιο Ευρωπαίων ελεγκτών, προκειμένου να διαπιστώσει την ετοιμότητα και την πληρότητά σας, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ένταξης στην UNESCO. Ποια ήταν τα αποτελέσματα της αυτοψίας τους;

«Καθ’ ομολογίαν του κλιμακίου Ευρωπαίων ελεγκτών, είμαστε σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας. Και είναι ακριβώς έτσι! Αφενός, βρισκόμαστε σε μια εξαιρετική πύκνωση των πρωτοβουλιών, δημόσιων και ιδιωτικών, ώστε να υπάρξει η πολυπόθητη ανάπτυξη και στο πεδίο της πολιτιστικής οικονομίας στον χώρο της Λαυρεωτικής, αφετέρου στο επίπεδο της κοινωνίας και των ανθρώπων, αυτών δηλαδή που δίνουν ψυχή, ζωή και παλμό, αυτών που τελικά είναι η κινητήρια δύναμη κάθε επανάστασης, κάθε εξέλιξης, κάθε μετασχηματισμού, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ισχυρή βούληση που γίνεται πράξη, μπροστά σε μια ακέραιη δέσμευση που γίνεται έργο, μπροστά σε ένα δίκαιο όραμα που μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Είμαστε απολύτως έτοιμοι να ξεκινήσουμε έναν βαθύ ιστορικό, πολιτισμικό, επιστημονικό και κοινωνικό διάλογο ανάμεσα στον ορυκτό πλούτο της Λαυρεωτικής, στους αρχαιολογικούς χώρους της, στα μνημεία της μεταλλείας και της μεταλλουργίας, στα οργανωμένα μουσεία και στους πολίτες της με την παγκόσμια κοινότητα των ανθρώπων και των επισκεπτών, με την παγκόσμια ιστορία και τον πολιτισμό, με την παγκόσμια οικονομία, επιδρώντας και αλληλεπιδρώντας.»

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε στη Λαυρεωτική άλλη μία σημαντική επίσκεψη, αυτή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Πράγματι, είχαμε την τιμή να υποδεχτούμε στη Λαυρεωτική τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να διαπιστώσει και από κοντά ότι η Λαυρεωτική, ως τόπος στρατηγικής σημασίας χάρη στο λιμάνι, κινείται σε έναν στρατηγικό άξονα που τέμνει τη βιομηχανική παράδοση, τον φυσικό και ιστορικό πλούτο με την τεχνολογία, την παιδεία, το πολιτισμό και τον τουρισμό. Στην 20ετή πορεία κατά την οποία εργαζόμαστε για να συγκροτήσουμε μια ολοκληρωμένη ταυτότητα για τον τόπο μας και προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα, προκρίναμε την αναπτυξιακή πολλαπλότητα έναντι της μονοσήμαντης, ασθενούς και ασταθούς ανάπτυξης. Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι ο δήμος μας είναι ένα αναπτυξιακό πρότυπο, το οποίο αναγνωρίζει και συνδράμει τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.»

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και με ποιους τρόπους προσπαθείτε να τα επιλύσετε;

«Στη Λαυρεωτική αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζουμε δύο σοβαρά ζητήματα. Το ένα αφορά την παράλογη διεκδίκηση των περιουσιών – ιδιοκτησιών των συμπολιτών μας από το ελληνικό Δημόσιο κατά την ανάρτηση των κτηματολογικών διαγραμμάτων. Για το ζήτημα αυτό έχουμε αναπτύξει πλήρη δραστηριότητα. Κατέθεσα επίσης στον πρωθυπουργό ένα υπόμνημα, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα οριστικά με νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο Όρος, στον φυσικό πνεύμονα πρασίνου του δήμου μας. Να υπογραμμίσω ότι δεν είμαστε εναντίον της πράσινης ενέργειας, όμως να θυμίσω ότι η Λαυρεωτική είναι ήδη κορεσμένη ως προς τη φέρουσα ικανότητά της. Στη βάση αυτή, τόσο η δημοτική Αρχή όσο και όλες οι δημοτικές παρατάξεις, αλλά και φορείς και συμπολίτες μας, είμαστε απολύτως ενωμένοι και αποφασισμένοι να αποτρέψουμε μια παράλογη και άδικη επιπλέον επιβάρυνση στον δήμο μας.»

Είστε πολλά χρόνια στο τιμόνι του Δήμου Λαυρεωτικής. Υπάρχει κόπωση ή φιλοδοξία για κάποια άλλη θέση στον δημόσιο βίο;

«Πράγματι, έχω διατελέσει δύο τετραετίες δήμαρχος προ «Καλλικράτη» και βρισκόμαστε στο μέσον της δεύτερης θητείας στον καλλικρατικό Δήμο Λαυρεωτικής. Θα πω ρητά και κατηγορηματικά ότι ο πρώτος βαθμός της Αυτοδιοίκησης είναι αυτός ο δημόσιος χώρος που με ενδιαφέρει αποκλειστικά και αδιάλειπτα. Η δυνατότητα της άμεσης παρέμβασης για τη βελτίωση της καθημερινότητας του τόπου μας και της ποιότητας της ζωής μας, αλλά και η δυνατότητα υλοποίησης ενός στρατηγικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της ταυτότητας του δήμου μας θεωρώ ότι είναι δύο στοιχεία που ενυπάρχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και με συγκινούν όσο τίποτε άλλο. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι η συγκίνηση δεν γνωρίζει κόπωση. Όταν, μάλιστα, συνοδεύεται και από μετρήσιμα αποτελέσματα, όπως στην περίπτωση του δήμου μας, η όρεξη και η διάθεση για δουλειά όχι απλώς δεν φθίνουν, αλλά το αντίθετο, πολλαπλασιάζονται.»

Να θεωρήσω αυτονόητη, λοιπόν, την υποψηφιότητά σας στις εκλογές του 2023;

«H παραμονή ενός δημάρχου στη διοίκηση εξαρτάται από τις διαθέσεις και τις προθέσεις του, αλλά και από την αποδοχή και την επιδοκιμασία των συνδημοτών του. Θεωρώ ότι στην περίπτωσή μας συντρέχουν και τα δύο. Στη βάση αυτή, η υποψηφιότητά μου είναι δεδομένη.»


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα