Δ. Ωραιοκάστρου: Συμμετέχουμε στην ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2021 – Στηρίζουμε το μέλλον του τόπου μας, γιατί όλοι μετράμε! Γιατί η ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2021 αποτελεί ορόσημο

Δ. Ωραιοκάστρου: Συμμετέχουμε στην ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2021 – Στηρίζουμε το μέλλον του τόπου μας, γιατί όλοι μετράμε!

Γιατί η ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2021 αποτελεί ορόσημο

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή, όπως κάθε δέκα χρόνια, διενεργεί την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021, την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών, με σκοπό τη συγκέντρωση στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας, καθώς και για τη σύνθεση των νοικοκυριών και τις συνθήκες στέγασής τους.

Η Απογραφή Πληθυσμού αποτελεί διαχρονικά την πλέον σύνθετη και ευρείας κλίμακας στατιστική εργασία ενός Κράτους, ενώ τα αποτελέσματά της αντικατοπτρίζουν τις δημογραφικές, πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της εποχής που διενεργείται.

Η Απογραφή του 2021 αποτελεί ορόσημο μιας και θα είναι η τελευταία Απογραφή μέσω της οποίας θα προσεγγιστεί το σύνολο του πληθυσμού και ταυτόχρονα συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι η πρώτη Απογραφή πληθυσμού που έγινε στην Ελλάδα, μετά την Επανάσταση, ήταν η Απογραφή του 1828 όταν κυβερνήτης της Ελλάδας ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας. Με την Απογραφή αυτή έγινε η εξακρίβωση του πληθυσμού της Χώρας (753.400 κάτοικοι) και ταυτόχρονα η αναδρομική εκτίμηση για τον πληθυσμό της Χώρας το 1821 (938.765 κάτοικοι). Κατά την πιο πρόσφατη Απογραφή, το 2011, ο Μόνιμος Πληθυσμός της Χώρας ανερχόταν σε 10.816.286 άτομα.

Με αφορμή την Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών 2021, η ΕΛΣΤΑΤ συνέθεσε και επεξεργάστηκε ένα λεύκωμα (που μπορείτε να κατεβάσετε από την ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ (https://www.statistics.gr/el/2021-pop…) στο οποίο παρουσιάζονται ο σκοπός και ο τρόπος διεξαγωγής των Απογραφών Πληθυσμού και αποτυπώνονται οι αλλαγές στα δημογραφικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας από την Ελληνική Επανάσταση, μέχρι τις μέρες μας.

Τεκμηριώνονται επίσης, τόσο η ιστορική εξέλιξη όσο και η αναγκαιότητα κατάρτισης επίσημων στατιστικών στη βάση συγκεκριμένων επιστημονικών κανόνων και προτύπων και καταγράφονται οι καινοτόμες προσεγγίσεις στην οργανωτική δομή, στη διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων καθώς και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων που αφορούν στις Απογραφές από τις απαρχές του Ελληνικού Κράτους μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, παρατίθενται παραλειπόμενα που αφορούν στη διενέργεια πολλών Απογραφών, τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα