Η Χωματερή της Φυλής μετατρέπεται σε Πάρκο Πρασίνου όπως αυτό στο Τελ Αβίβ!

Σε τροχιά υλοποίησης πέρασε, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ένα έργο-όραμα για ολόκληρη την Αττική! Η Χωματερή της Φυλής μετατρέπεται σε Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στα πρότυπα του πάρκου Χιρίγια στο Τελ Αβίβ.

  • Αυτό σημαίνει την ανάπτυξη μιας έκτασης 1.500 στραμμάτων που θα φυτευτεί και θα αποκτήσει χώρους άθλησης, ψυχαγωγίας, επιμόρφωσης και ανάπαυσης.
  • Παράλληλα, σε κατάλληλες θέσεις, θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά συστήματα από τα οποία θα παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 10 MW. Η παραγόμενη ενέργεια θα διατεθεί κατά προτεραιότητα στα ευάλωτα νοικοκυριά του Δήμου Φυλής, ενώ αποτελεί ένα βήμα πιο κοντά στην ενεργειακή και υδρολογική αυτοτέλεια της περιοχής.

Ποιο είναι το Πάρκο Χιρίγια

To Πάρκο Άριελ Σάρον που δημιουργήθηκε πάνω στον πρώην σκουπιδότοπο της Χιρίγια, στο Τελ Αβίβ

Εμπνευστής της ιδέας του Πάρκου Χιρίγια, στο οποίο θα βασιστεί το αντίστοιχο ελληνικό, είναι ο φημισμένος Γερμανός αρχιτέκτονας τοπίου, Πέτερ Λατς, 82 ετών σήμερα. Μεγάλωσε ανάμεσα στα ερείπια της μεταπολεμικής Γερμανίας, στο Σάαρλαντ, μια περιοχή παραγωγής άνθρακα και χάλυβα της οποίας τα βομβαρδισμένα εργοστάσια και ορυχεία ενέπνευσαν το έργο του.

Η Χιρίγια αποτέλεσε ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα αποκατάστασης στον κόσμο: τη μετατροπή ενός τεράστιου σωρού σκουπιδιών που κάποτε περιείχε 25 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων, σε μια κατάφυτη όαση.

To Πάρκο Άριελ Σάρον που δημιουργήθηκε πάνω στον πρώην σκουπιδότοπο της Χιρίγια, στο Τελ Αβίβ

Το σχέδιο του Λατς απαιτεί ο χώρος υγειονομικής ταφής να τυλιχτεί με ένα ανακυκλωμένο πλαστικό δέρμα, το οποίο στη συνέχεια καλύπτεται με τρία πόδια χαλίκι και χώμα, επιτρέποντας στη βλάστηση να αναπτυχθεί.

Το έργο, προϋπολογισμού 26 εκατ. Ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Η υπογραφή της σύμβασης, στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων, το πρωί της Τρίτης 19 Οκτωβρίου 2021, ανάμεσα στο Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού και τον εργολάβο που αναδείχθηκε από διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό, πραγματοποιήθηκε ενώπιον των Υπουργών Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Κώστα Σκρέκα, του Αναπλ. Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.

Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς

Το έργο, προϋπολογισμού 26 εκατ. Ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και εντάσσεται στη φιλοσοφία του Δήμου Φυλής για την ενεργειακή και υδρολογική του αυτοτέλεια. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Θα μετατρέψει έναν υποβαθμισμένο επί εξήντα χρόνια και κορεσμένο από απορρίμματα χώρο, σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου και  αναψυχής, με την ταυτόχρονη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατεθεί, κατά προτεραιότητα, στα ευάλωτα νοικοκυριά του Δήμου Φυλής.

Η Χωματερή της Φυλής μετατρέπεται σε Πάρκο Πρασίνου όπως αυτό στο Τελ Αβίβ!

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Φυλής, κατά το πρότυπο του Πάρκου Χιρίγια του Τελ Αβίβ, το Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα αναπτυχθεί σε έκταση 1.500 στρεμμάτων, το οποίο θα φυτευτεί και θα αποκτήσει κατάλληλους χώρους άθλησης, ψυχαγωγίας, επιμόρφωσης και ανάπαυσης. Παράλληλα, σε κατάλληλες θέσεις, θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά συστήματα από τα οποία θα παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 10 MW.

Την ικανοποίησή του για την υπογραφή της σύμβασης εξέφρασε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς. «Το έργο, εκτός από  τη μεγάλη περιβαλλοντική του σημασία, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αρμονικής συνεργασίας, μεταξύ Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού. Ευχαριστώ θερμά την προηγούμενη και τη σημερινή Κυβέρνηση, την προηγούμενη και τη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για την ωρίμανση του έργου. Το αφιερώνω στους συνδημότες μου, με τη δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ενεργειακή και υδρολογική αυτοτέλεια του Δήμου Φυλής, που θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, αναβαθμίζοντας το επίπεδο της ζωής όλων μας.”


Πηγή
Author: Chrisa Sarantopoulou

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα