Κερδίζει χρόνο και συμμάχους ο Ερντογάν και ετοιμάζει νέο κύκλο προκλήσεων – OTA VOICE

Οι  γεωπολιτικές φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τον Καύκασο μέχρι  την Αφρική, στα πλαίσια του Παντουρκισμού που φιλοδοξεί να γίνει ο εκφραστής  του Ισλάμ, είναι γνωστές και δεν πρόκειται να ανασταλούν αν δεν επιδιωχθεί να επιβληθούν με κάθε τρόπο στο άμεσο μέλλον.

Η επιθετική πολιτική του Ερντογάν  σε συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν και την εισβολή στην Αρμενία, ήταν η τελευταία επίδειξη δύναμης, απέναντι στα ευρωπαϊκά κράτη και τις ΗΠΑ υποδηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να επεκτείνει την επιρροή του χρησιμοποιώντας την στρατιωτική ισχύ που διαθέτει, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις.

Ήδη μετά το αποτυχημένο και για πολλούς στημένο πραξικόπημα του 2016, ο Ερντογάν απελευθερωμένος από το εσωτερικό έχοντας φυλακίσει δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς αντιπάλους και στελέχη του κρατικού μηχανισμού και των Ενόπλων Δυνάμεων, ενεπλάκη στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ, έστειλε στρατεύματα στη Λιβύη, ενώ ξεδίπλωσε μια πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Η προσκόλληση του στο άρμα της Μόσχας, με την αγορά των  S-400 που έφερε την διατάραξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ και η κοινή στρατιωτική παρουσία Ρώσων και Τούρκων σε Αρμενία, Συρία, Λιβύη, δείχνει πως η στρατηγική του έχει ορίζοντα και καμιά υπαναχώρηση δεν σηματοδοτεί η επίκληση διαλόγου με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συζήτηση για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, είναι μια χαμένη υπόθεση μιας και ο στρατηγικός στόχος της Άγκυρας δεν είναι να εισέλθει στην ΕΕ κάτι που θα εγκλώβιζε τα γεωπολιτικά επεκτατικά σχέδια της, αλλά με εκβιασμούς(μεταναστευτικό)  να καταφέρνει να εξασφαλίζει ατιμωρησία, εξοπλισμούς και οικονομική στήριξη.

Η είδηση για έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ένα τέχνασμα του Ερντογάν, για να κερδίσει χρόνο και να αποκοιμίσει την ευρωπαϊκή κοινότητα, παρουσιαζόμενος ως θεματοφύλακας της ειρήνης και της συνεργασίας. Επίσης η αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο, δημιουργεί ένα κενό με νέα δεδομένα και ο Ερντογάν προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τις διαθέσεις Μπάιντεν. Όμως  το διάλλειμα στο εθνικιστικό παραλήρημα, είναι βέβαιο ότι γίνεται βάση σχεδίου και σύντομα θα αντικατασταθεί με νέο γύρο επίδειξης της στρατιωτικής ισχύς του, όταν νιώσει πως είναι η κατάλληλη στιγμή.

Αν κάποιοι πολιτικοί στην Αθήνα, όπως ο βουλευτής Καιρίδης, πιστεύουν πως ο Ερντογάν έχει στριμωχτεί πολύ και σέρνεται σε διάλογο, ζούνε σε άλλο κόσμο ως συνήθως, κάτι που εξηγεί και την αδυναμία της χώρας μας διαχρονικά να ερμηνεύσει σωστά τις τουρκικές προθέσεις και πολιτικές. Γεγονός που μας καθιστά μόνιμα αμυνόμενους, επιτρέποντας στην τουρκική πλευρά να κερδίζει αργά αλλά σταθερά έδαφος.  Απόδειξη από το συμβάν των Ιμίων μέχρι σήμερα , ότι έχει καταφέρει να γκριζάρει μέρος της ελληνικής επικράτειας. Απόδειξη η βεβήλωση της Αγιά Σοφιάς, του συμβόλου της Ορθοδοξίας και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πηγή
Author: admin.user

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα