Μερικά επιστημονικά ευρήματα του 2020

Η τεχνολογία και η επιστήμη αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς κατά τον 21ο αιώνα, φέρνοντας στο προσκήνιο νέες δυνατότητες και επιστημονικά ευρήματα, προσθέτοντας το καθένα ξεχωριστά το δικό του λιθαράκι στην βελτίωση της ζωής.

Είναι, άλλωστε, αποδεδειγμένο ότι η συνεργασία επιστημόνων σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε σπουδαίες ανακαλύψεις. Η εξέλιξη της επιστήμης είναι απαίτηση της εποχής πλέον.

Κάποια σημαντικά επιστημονικά ευρήματα του 2020 είναι τα εξής:

  • Το πρόγραμμα Alphafold

Τη λύση στο πρόβλημα της αναδίπλωσης των πρωτεϊνών, που ταλάνιζε τον κόσμο της επιστήμης εδώ και 50 χρόνια έδωσε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτό που κάνει ουσιαστικά η καινοτομία αυτή είναι να προβλέπει την τρισδιάστατη δομή της πρωτεΐνης μετά την αναδίπλωσή της. Με αποτέλεσμα να δοθούν λύσεις σε διάφορες ασθένειες αλλα και η παραγωγή αποδοτικών φαρμάκων.

  • Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί πλέον να διαγνωσθεί μέσα από αιματολογικές εξετάσεις, ερευνώντας αν στο αίμα συγκεντρώνεται η πρωτεΐνη Tau και η πρωτεΐνη NFL. Αυτό οδηγεί τους ειδικούς στην διάγνωση και πρόληψη της νόσου έγκαιρα. Την έρευνα εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας.

  • Η δράση της crispr στις αιματολογικές ασθένειες

Η εταιρία crispr έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη φαρμάκων με βάση γονίδια για σοβαρές ασθένειες. Επεξεργάζονται, λοιπόν, τα γονίδια και προσπαθούν να επιτύχουν ακριβείς, κατευθυνόμενες αλλαγές στο γονιδιωματικό DNA. Αυτό σημαίνει πως αιματολογικά νοσήματα όπως η μεσογειακή αναιμία με την παραπάνω τεχνική πιθανότατα θα καταπολεμούνται.

  • Η 3000 ετών μούμια που «μίλησε»

Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να κατασκευάσουν ξανά την φωνή ενός Αιγύπτιου ιερέα με τρισδιάστατο τρόπο. Ωστόσο, ο ήχος που βγήκε θύμιζε περισσότερο ζώο πάρα ανθρώπινη φωνή. Στόχος των μελετητών είναι στο μέλλον να αναπαράγουν ολόκληρες φράσεις.

  • Σφραγισμένα φέρετρα με μούμιες στη Σακάρα

Η Σακάρα είναι γνωστή ως η νεκρόπολη που έθαβαν τους νεκρούς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι. Σε αυτό το μέρος ,λοιπόν, βρέθηκαν 100 σαρκοφάγοι ηλικίας περίπου 2.550 ετών. Αυτό δίνει τη δυνατότητα αποκόμισης όλο και περισσότερων στοιχείων για τον πολιτισμό των Αιγύπτιων. Τα ευρήματα θα δοθούν σε μουσεία.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε χειροποίητα σκουλαρίκια από ορείχαλκο

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε ένα ζευγάρι υπέροχα χειροποίητα σκουλαρίκια από ορείχαλκο!

Πηγή
Author: Ομάδα Best News

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα