Μνήμες Λαζαίων 2021 – Ο Δήμαρχος Κατερίνης για την Ιστορική Επέτειο | ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Η τοπική κοινωνία της Μηλιάς ζητά αλλά και η ιστορία του τόπου «απαιτεί» την αναστήλωση του Πύργου των Λαζαίων, υπόσχεση και δέσμευση που θα τηρήσουμε στο έπακρο.
Η πρώτη καταστροφή του πύργου έγινε το1813 από τον Βελή Πασά, γιος του Αλή και τα στρατεύματά του. Το 1822 στις 2 Απριλίου, ημέρα Κυριακή του Πάσχα, έγινε η δεύτερη μεγάλη καταστροφή . Οι Οθωμανοί πολιόρκησαν τον πύργο, έκαψαν το χωριό και την Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Οι Έλληνες που βρίσκονταν μέσα στον πύργο , ανάμεσά τους και ο ιστορικός Κασομούλης ,διέφυγαν με έφοδο και συνέχισαν τον αγώνα τους .
Ο Δήμος Κατερίνης τιμά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με μια περιοδική έκθεση η οποία θα ταξιδέψει σε 20 πόλεις της Μακεδονίας και θα εκτεθεί ανά την Ελλάδα. Τα εγκαίνιά της θα γίνουν μέσα στον Απρίλιο στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, και θα είμαστε εκεί ως Δήμος σε συνεργασία με τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη και τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Λαζαίων ο οποίος μας βοήθησε με το εξαιρετικό του αρχείο, και ευχαριστούμε ιδιαίτερως γι’αυτό τον δάσκαλό μας, τον πρόεδρο του συλλόγου τον Γιώργο Χανδόλια. Στην Κατερίνη η έκθεση θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο του ’21 για 15 ημέρες.

Δεν μας αρέσει να «φωνάζουμε» για το αυτονόητο, αλλά ειμαστε περήφανοι, γιατί φέτος, πριν ακριβώς από λίγες μέρες καταφέραμε ΟΜΟΦΩΝΑ, να πάρουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, την ιστορική απόφαση να καθιερωθεί η 2α Απριλίου ως ημέρα τοπικής αργίας ιστορικού χαρακτήρα στην Κοινότητα Μηλιάς, κάνοντας πραγματικότητα ένα χρόνιο αίτημα της κοινωνίας και της ιστορικής κοινότητας.
Η απόφαση θα επικυρωθεί με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και σε ένα χρόνο από σήμερα, θα γιορτάσουμε όλοι μαζί με λαμπρότητα τα 200 χρόνια από τη Μάχη της Μηλιάς, τη Μάχη των Λαζαίων.
Είμαστε μέρος της ιστορίας και είμαστε περήφανοι γι’αυτό.


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα