Οι ναυτικοί στο επίκεντρο της Ημέρας Ναυτιλίας

«Ναυτικοί: Στον πυρήνα του μέλλοντος της Ναυτιλίας» είναι για φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας που γιορτάζεται αύριο 30 Σεπτεμβρίου και αφιερώνεται σε όλους τους ναυτικούς που έχουν δείξει τρομερή αντοχή και αποφασιστικότητα στην αδιάκοπη συνέχιση του διεθνούς εμπορίου, μέσα στην παγκόσμια αυτή υγειονομική κρίση.

Η ναυτιλία είναι ο πλέον παγκοσμιοποιημένος τομέας της οικονομίας, και ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας ΙΜΟ, ένας εξειδικευμένος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για θέματα ναυτιλίας με έδρα το Λονδίνο, θέλει αυτή τη χρονιά να αναδείξει την σημασία του ανθρώπινου παράγοντα στην ασφάλεια της ζωής στα πλοία. Επίσης, την σημασία της διασφάλισης ενός επαρκώς εκπαιδευμένου και πιστοποιημένου μελλοντικού εργατικού δυναμικού, έτοιμου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και ευκαιρίες της ψηφιοποίησης και των αυτοματισμών. Επιπλέον, όπως αναφέρει στον χαιρετισμό του ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Ναυτιλίας ο γεν. γραμματέας του ΙΜΟ, Kitack Lim, ο Οργανισμός θέλει να εστιάσει την προσοχή στην ποιότητα ζωής των ναυτικών, έναν τομέα που αναδείχθηκε ιδιαίτερα κατά την πανδημία Covid-19.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Η πανδημία Covid-19 εξακολουθεί να κυριαρχεί, με πολλά κράτη να υπόκεινται σε απαγορεύσεις κυκλοφορίας και περιορισμούς στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις. Η ανάπτυξη των διάφορων εμβολίων προσέφερε τις πρώτες ακτίδες ελπίδας, παρόλο που για πολλούς ναυτικούς η κατάσταση παραμένει απελπιστική και αυτή τη χρονιά. Εκατοντάδες χιλιάδες ναυτικοί δεν μπορούν να αποδεσμευθούν από τα πλοία, σημειώνει ο γ.γ. του ΙΜΟ, ενώ παράλληλα πολλοί άλλοι δεν μπορούν να ναυτολογηθούν. Η εγκατάλειψη ναυτικών έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2020, και σύμφωνα με τον κ. Lim αυτή η ανθρωπιστική κρίση απειλεί το παγκόσμιο εμπόριο και την ασφαλή ναυσιπλοΐα. “Ολοι πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο για να στηρίξουμε τους γενναίους αυτούς επαγγελματίες οι οποίοι εξακολουθούν να διακινούν το παγκόσμιο εμπόριο. Η αφοσίωση και ο επαγγελματισμός των περισσότερων από μισό εκατομμύριο ναυτικών παγκοσμίως αξίζει τον αμέριστο θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη μας – αλλά ακόμα περισσότερο, την άμεση δραστηριοποίησή μας” αναφέρει ο ίδιος στο μήνυμά του.

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΩΣ KEY WORKERS

Ενα πρώτο βήμα για όλες τις χώρες θα ήταν, σύμφωνα με τον Kitack Lim, να αναγνωρίσουν τους ναυτικούς ως ουσιώδεις εργαζόμενους (key workers), όπως υπογραμμίζεται και στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που υιοθετήθηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο. Εως σήμερα, μόλις λίγο περισσότερα από 50 κράτη-μέλη του ΙΜΟ έχουν υλοποιήσει στην πράξη την εν λόγω απόφαση, και απαιτείται περισσότερες κυβερνήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλία.

Οι ναυτικοί όμως δεν έχουν επηρεαστεί μόνο από την πανδημία, οι ζωές τους έχουν τεθεί επίσης σε κίνδυνο και με άλλους τρόπους. Ενα μείζον ζήτημα είναι τα περιστατικά πειρατείας, που κοστίζουν τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε ψυχικά τραύματα πολλών ναυτικών, οι οποίοι είτε έχουν κρατηθεί ως όμηροι στο παρελθόν, είτε βρίσκονται ακόμη υπό το καθεστώς ομηρίας.

Ο ΙΜΟ ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ

Ο ΙΜΟ νομοθετεί πάνω σε θέματα ναυτιλίας και η δραστηριότητά του αυτή ξεπερνά τα εθνικά σύνορα. Οι κανονισμοί που θεσπίζονται στο πλαίσιο του Οργανισμού έχουν παγκόσμια ισχύ και τα νομοθετικά μέτρα που παίρνει ενσωματώνονται στη νομοθεσία όλων των μερών του κόσμου – είναι ο σημαντικότερος φορέας που νομοθετεί για θέματα ναυτιλίας σε παγκόσμια κλίμακα. Ειδικότερα, οι διεθνείς συμβάσεις που καταρτίζονται στο πεδίο του ΙΜΟ αφορούν και ρυθμίζουν θέματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας, πλοίων και ναυτικών, ζητήματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς και ζητήματα αστικής ευθύνης για ρύπανση της θάλασσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα στη λειτουργία του ΙΜΟ συμμετέχει ανελλιπώς από το 1958 (οπότε και ιδρύθηκε) με έναν εκπρόσωπο-μέλος στο Συμβούλιο του Οργανισμού.

Η Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα καθιερώθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) το 1978. Εκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

 Γράφτηκε από την  – eleftheriaonline.gr


Πηγή
Author: Best News Author

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα