Τοποθέτηση Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα

Αγαπητές  συνδημότισσες και  αγαπητοί συνδημότες,

Όταν το 2019 αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου, ήρθαμε αντιμέτωποι με το πολύ σοβαρό θέμα της εκκαθάρισης των δύο δημοτικών επιχειρήσεων του Δήμου.

Ένα θέμα που ταλαιπωρεί τον Δήμο μας εδώ και μία δεκαετία. Ένα ζήτημα που έχει αφήσει προμηθευτές, εργαζόμενους, συνεργάτες, απλήρωτους, εδώ και δέκα έτη. Ένα θέμα, που υπήρξε προϊόν πολιτικής αντιπαράθεσης και «εργαλειοποιήθηκε» μέσα από έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και «μαχαιρώματα».

Υπήρξαν ευκαιρίες όλη την προηγούμενη περίοδο να κλείσει το θέμα;

Προφανώς πολλές και σημαντικές. Θυμίζω ότι την περίοδο μετά την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου από την χώρα, η Πολιτεία έδωσε εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες για την ρύθμιση όλων των χρεών των Δήμων. Εκπτώσεις μέχρι 50%, 100 ή 150 άτοκες δόσεις. Ήταν η περίοδος που οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας  ρύθμισαν όλα τα οικονομικά ζητήματα που είχαν αυτοί και οι επιχειρήσεις τους.

Στον Δήμο Νάουσας δεν επιλέχθηκε αυτός ο δρόμος. Οι λόγοι για αυτήν την πολιτική επιλογή είναι λίγο ή πολύ γνωστοί σε  όλους μας.

Δυστυχώς μετά το 2018, αυτές οι σημαντικές διευκολύνσεις έληξαν από την Πολιτεία. Αντίθετα, επιβαρύνσεις και προστιθέμενες οφειλές συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να διογκώνονται για τον Δήμο μας. Ο κίνδυνος κατάσχεσης σημαντικών περιουσιακών στοιχείων του Δήμου από τα ασφαλιστικά ταμεία είναι πια κάτι παραπάνω από ορατός.

Και εμείς; Πως χειριστήκαμε αυτό το θέμα ως πολιτικοί και ως κοινωνία εδώ και δέκα έτη;

Αναλωθήκαμε σε μία έμφυτη διχόνοια, σε πολιτικές και άλλες κατηγορίες, σε «χτυπήματα» κάτω από τη μέση και πολλοί Δημότες βρέθηκαν σε καθεστώς ομηρίας. Ομηρία για όλους όσοι είχαν εμπλακεί στην διοίκηση των επιχειρήσεων με δέσμευση των λογαριασμών τους και των οικονομικών υποθέσεών τους, μη πληρωμή εργαζομένων και προμηθευτών και μια αναταραχή για την κοινωνία μας.

Και όλα αυτά εδώ και μία δεκαετία.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 14 Ιουνίου φέραμε ως διοίκηση του Δήμου για δεύτερη φορά το συγκεκριμένο θέμα.

Η απόφαση της διοίκησής μας και εμού προσωπικά ήταν ξεκάθαρη. Να αναλάβει ο Δήμος τα χρέη που δεν είναι δυνατό να αποφύγει. Βεβαιωμένες οφειλές έναντι της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και υποχρεώσεις προς προμηθευτές, όπως και χρέη προς εργαζομένους.

Είναι η μόνη ηθική και νόμιμη επιλογή που έχουμε μπροστά μας ως Δήμος.

Εισηγηθήκαμε επίσης να στείλουμε τις δύο εκκαθαρίσεις στις εισαγγελικές αρχές  για περαιτέρω διερεύνηση.

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,

το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένα αμιγώς πολιτικό όργανο. Με καθαρό το μυαλό και την συνείδησή μας επιλέξαμε να ελεγχθούν από τους αρμόδιους φορείς και όργανα όλες οι διαδικασίες του παρελθόντος. Αυτό άλλωστε ζητήθηκε και από ανθρώπους που αποτέλεσαν την διοίκηση των δύο επιχειρήσεων στο παρελθόν.

Και αυτό είναι κάτι που τους τιμά.

Αυτό ζητά και η κοινωνία της Νάουσας. Επιχείρηση «καθαρά χέρια» λοιπόν.

Αγαπητοί συνδημότες, η σημερινή διοίκηση δεν είναι εδώ ούτε για να κυνηγήσει ούτε για να καλύψει κανέναν. Καμία δέσμευση δεν υπάρχει προς καμία πλευρά αναφορικά με αυτά τα ζητήματα. Τόσο εγώ προσωπικά όσο και η δημοτική αρχή στο σύνολό της,  έχουμε  μοναδικό μας μέλημα την ανάπτυξη του Δήμου.

Σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα δεν πρόκειται να εμπλακούμε με σκοπό το πολιτικό μας όφελος. Στα δύο αυτά έτη της διοίκησής μας βάζουμε το κοινό καλό πάνω από το παραταξιακό μας συμφέρον. Με τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπίζουμε όλα τα ζητήματα. Τοποθετούμε την κοινωνική ευημερία πάνω από όλα και εργαζόμαστε για τον σκοπό αυτό 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Και αν μου επιτρέπεται, να πω το προσωπικό μου παράπονο. Είναι αλήθεια ότι η διοίκησή μας και εγώ προσωπικά, δεν βρισκόμασταν στην διοίκηση του Δήμου πριν το 2019.

Όλοι οι δημότες αντιλαμβάνονται πια σήμερα ότι ένας νέος αέρας «πνέει» στα πράγματα του Δήμου μας. Καλούμαστε λοιπόν να αναλάβουμε ένα χρέος που κληρονομήσαμε ως διοίκηση και προφανώς θα πρέπει να αποπληρωθεί. Αλλά θα το τακτοποιήσουμε στις ρυθμίσεις και θα κλείσουμε και αυτή την ανοιχτή «πληγή».

Δεν μπορεί να συνεχίσει ο Δήμος να «αιμορραγεί» οικονομικά και να έχουμε συνεχώς «μεταστάσεις» του προβλήματος. Θα μπορούσαμε ίσως να το αποφύγουμε και να έχουμε και λίγα χρήματα στο ταμείο του Δήμου για να κάνουμε περισσότερες εργασίες κατά την θητεία μας.

Προφανώς αυτή θα ήταν η επιλογή ορισμένων επίδοξων πολιτικών παραγόντων αυτού του τόπου. «Άστα για τους επόμενους» λένε κάποιοι. Τότε όμως θα παραδίδαμε τον Δήμο σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι τον παραλάβαμε. Και αυτόματα θα συνεχίζαμε την αδιέξοδη κατάσταση, την οποία όμως ήρθαμε για να την σταματήσουμε.

Αγαπητοί δημότες,  δεν θα είμαστε εδώ για πάντα. Αλλά για όσο διάστημα η κοινωνία μας εμπιστεύεται στο «τιμόνι» του Δήμου μας, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να το παραδώσουμε στους επόμενους, με χρέη του παρελθόντος.

Ο Δήμος Νάουσας πρέπει να είναι ξανά και αξιόπιστος και δυνατός.

Και θα είναι.

 

Με εκτίμηση προς όλους,

Νικόλας Καρανικόλας

Δήμαρχος Ηρωικής Πόλης Νάουσας


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα