1821-2021

Η αυριανή επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης σηματοδοτεί την πορεία ολοκλήρωσης της χώρας ως εθνικού κράτους και την ένταξή της σιγά-σιγά στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα.

Ο ρόλος της Φιλικής Εταιρείας υπήρξε καταλυτικός, οργανώνοντας την έναρξη του αγώνα για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό. Τίποτα δεν ήταν εύκολο και δεδομένο. Ο αγώνας είχε πισωγυρίσματα, εμφυλίους, εσωτερικούς και διεθνείς ανταγωνισμούς μα κυρίως πίστη και αυτοθυσία.

Η χώρα προσπάθησε να σταθεί στα πόδια της μετά της συνθήκη του Λονδίνου. Από τότε μέχρι και σήμερα στη διαδρομή αυτή αύξησε τα σύνορά της και με τους Βαλκανικούς πολέμους και μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1821-2021 ένα ορόσημο και μαζί αυτογνωσία για την πορεία της εθνικής ολοκλήρωσης. Η Ελλάδα στέκεται ισότιμα σήμερα στη διεθνή κοινότητα. Η κρίση της πανδημίας θα περάσει. Οι πληγές σιγά-σιγά θα επουλωθούν. Η χώρα θα σταθεί ξανά στα πόδια της. Η ενότητα παραμένει η λύδια λίθος για την επανεκκίνηση, όπως και τότε τον 19ο αιώνα ο όρκος των Φιλικών ήταν ο καμβάς που πάνω του αποτυπώθηκε η σπίθα και η ενότητα του έθνους αλλά και το αίμα που χύθηκε στο Μανιάκι, στην Αλαμάνα, και στο Μοριά από τις ορδές του Ιμπραήμ.

Σταύρος Τζουλάκης

Δήμαρχος Νέας Σμύρνης


Πηγή
Author: NS Admin

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα