Άναψε η Φλόγα του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου στην Αφετηρία Μαραθωνίου Δρόμου

Άναψε η Φλόγα του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου στην ιστορική Αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022. 

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα η γεμάτη συμβολισμούς Τελετή Έναρξης στον Τύμβο του Μαραθώνα, από όπου ξεκίνησε η λαμπαδηδρομία της Φλόγας ως την Αφετηρία, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων του φετινού αγώνα.

Η πιο συγκινητική στιγμή της Τελετής ήταν το θεατρικό δρώμενο-αναπαράσταση της Μάχης του Μαραθώνα που παρουσίασαν για πρώτη φορά οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Κάτω Σουλίου υπό τις οδηγίες των δασκάλων τους, οι οποίοι άνοιξαν την Τελετή και εισέπραξαν το ζεστό χειροκρότημα του κοινού. Μια σημαντική προσθήκη που θα καθιερωθεί καθώς ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν σχολεία του Δήμου Μαραθώνος. 

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος Στέργιος Τσίρκας, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ανέφερε στον χαιρετισμό του: «Σας καλωσορίζω στον ιστορικό Μαραθώνα για την Τελετή Έναρξης του 39ου Αυθεντικού Μαραθώνιου, εδώ στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου από όπου θα ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία της Φλόγας για το άναμμα του Βωμού στην Αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου.

Καλωσορίζω επίσης τα παιδιά μας, τους μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Κάτω ΣουλίουΠρώτη φορά φέτος συμμετέχουν στην Τελετή Έναρξης μαθητές για να μας παρουσιάσουν ένα εξαιρετικό δρώμενο αναπαράστασης της Μάχης του Μαραθώνα. Το μήνυμά μας με αυτό το δρώμενο, είναι σαφές: θέλουμε να φέρουμε τα παιδιά μας μέσα στην ιστορία του τόπου, να βιώσουν την ιστορία ως πραγματικότητα και μέσα από αυτή τη διαδικασία να γίνουν οι πρωταγωνιστές. Η εμπειρία του εθελοντισμού και της συμμετοχής πρέπει να περάσει στις νέες γενιές, προετοιμάζοντάς τις για το στίβο της ζωής με τα πολύτιμα εφόδια του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού και της ομαδικής δουλειάς. Είναι οι αυριανοί πρωταγωνιστές σε έναν κόσμο που θέλουμε να είναι καλύτερος!  

Ο Μαραθώνας, ο χώρος του Τύμβου όπου βρισκόμαστε σήμερα, δεν είναι ένας απλός ιστορικός χώρος. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο σύμβολο που αντανακλά από το 490 π.Χ. έως και σήμερα, τη θεμελίωση της δημοκρατίας και της ελευθερίας ως πανανθρώπινα ιδανικά

Και ο Μαραθώνιος Δρόμος, ως αθλητικό γεγονός παγκόσμιας ακτινοβολίας, δεν είναι μια απλή ανάμνηση του νικηφόρου μηνύματος. Συμβολίζει την υπέρβαση των ανθρώπινων ορίων, την αξία της συμμετοχής σε μια συνολική προσπάθεια, τον αγώνα τελικά κάθε ανθρώπου αλλά και όλων μαζί, να καταφέρουμε αυτό που μοιάζει ακατόρθωτο. Μέσω του αθλητισμού και της ευγενούς άμιλλας, η συμμετοχή και η προσπάθεια αναδεικνύει τη δύναμη του πνεύματος, την πίστη και την ισχυρή θέληση.

Στις μέρες μας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από δύσκολες προκλήσειςΗ κλιματική αλλαγή, οι οικονομικές κρίσεις, η κρίση συμμετοχής και δημοκρατίας, είναι οι σύγχρονες συνθήκες που καλούμαστε να υπερβούμε. Και ως άλλοι Μαραθωνοδρόμοι, οφείλουμε πρώτα στα παιδιά μας κι  έπειτα στους εαυτούς μας και στην παρακαταθήκη των προγόνων μας, να αγωνιστούμε με επιμονήπειθαρχία και συνέπεια.

Συνεπώς, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Δρόμος συμπυκνώνει και μεταδίδει ένα παγκόσμιο μήνυμα αφοσίωσης και πίστης ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτό που μοιάζει ακατόρθωτο. Τα 42.195 μέτρα της διαδρομής που αποτελούν όνειρο και στόχος ζωής για πολλούς δρομείς από όλο τον κόσμο, είναι ταυτόχρονα και μια διαδρομή στην ιστορία. Με πυξίδα την ιστορία μας και την παρακαταθήκη των προγόνων μας ο σύγχρονος Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι το παράδειγμα προς μίμηση, ειδικά στις σύγχρονες και δύσκολες συνθήκες που ζούμε. 

Ευχαριστώ θερμά τον ΣΕΓΑΣ, την Περιφέρεια Αττικής, τους εθελοντές, τα σώματα ασφαλείας και όλους τους συντελεστές που σε συνεργασία με τον Δήμο μας συμβάλλουν στην επιτυχή διοργάνωση και εύχομαι καλή επιτυχία και καλό τερματισμό σε όλους τους δρομείς.»

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, ενώ στην παρουσίαση ήταν η Δάφνη Μπόκοτα. 

Ακολούθησε το μουσικοχορευτικό δρώμενο με τίτλο «Νενικήκαμεν» που παρουσίασανεπαγγελματίες χορευτές του Χοροθέατρου ART, σε ιδέα και μουσική Μανώλη Ανδρουλιδάκη,  σκηνοθεσία και  χορογραφία Αρτέμιδος Ιγνατίου, ενδυματολογική επιμέλεια Αλέξανδρου Κομπόγιωργα, και σε ερμηνεία Ρίτας Αντωνοπούλου, ενώ τα 2 πρώτα μουσικά θέματα ήταν αφιερωμένα στους δύο μεγάλους πρόσφατα εκλιπόντες συνθέτες Βαγγέλη Παπαθανασίου και Μίκη Θεοδωράκη. 

Στη λαμπαδηδρομία συμμετείχαν 16 ζευγάρια λαμπαδηδρόμων μεταξύ των οποίων Ολυμπιονίκες, παγκόσμιοι πρωταθλητές, αθλητές της Εθνικής Ομάδας και συλλόγων των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας, μέλη της θεραπευτικής κοινότητας ΚΕΘΕΑ, του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, εθελοντές και υποστηρικτές του αγώνα και συγκεκριμένα οι Γεωργία Χριστοδούλου (Ζωζώ)- Γρηγόρης Λαμπράκης, Όλγα Φιάσκα- Νίκος Σταματονικολός, Γιάννης Νυφαντόπουλος- Αργύρης Σολωμός, Τατιάνα Γκούσιν- Δημήτρης Χρυσικός, Ελισάβετ Πεσιρίδου- Ελένη Βαλαή, Δημήτρης Τσιάμης- Ελπίδα Γιαννοπούλου,  Άρης Περιστέρης- Κωνσταντίνος Καρλατήρας, Κυριακή Φιλτισάκου- Ιωάννης Μπαρδόπουλος, Παναγιώτης Τριβυζάς- Λουκάς Πρωτονοτάριος, Ελένη Πόλακ- Αλέξανδρος Αντωνίου, Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ- Χριστίνα Κλεφτάκη, Κώστας Δήμας- Αγγελική Λερίου, Παναγιώτης Ζακής- Μαρία Σταμούλη, Έφη Κουρκουτσάκη- Χαρίσιος Γκανάτσιος, Σπυριδούλα Καρύδη- Ηλίας Κατσαρός, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη- Ελίνα Τζένγκο. Για πρώτη φορά οι επίσημοι παρακολούθησαν τη λαμπαδηδρομία από πούλμαν  συνοδεία της Φιλαρμονικής Χαλανδρίου, της Φιλαρμονικής του στρατού και της μπάντας κρουστών της παρέμβασης ΚΕΘΕΑ. 

Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Ανατ. Αττικής Βασίλης Οικονόμου, Πάνος Σκουρολιάκος και Γιάννης Γκιοκάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Νικος Πέππας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΓΑΣ Γιώργος Γιατρουδάκης, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Στέλιος Αγγελούδης, ο Αρχηγός του ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Ταξίαρχος του ΓΕΑ Εμμανουήλ Ζουμπουλάκης, ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, η Α’ επιλαχούσα βουλευτής Βάσω Κόλλια, οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Καραγιάννης, Χρήστος Στάμος, Δημήτρης Μακρής, Ευάγγελος Κυπαρίσσης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αργύρης Λάσκος, Στέλιος Γεραμάνης, Αλέξανδρος Ρέρρας και Ελένη Ανδρώνη, ο Πρόεδρος Κοινότητας Μαραθώνα Κώστας Λάσκος, οι τοπικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Γκιάλπης, Κωνσταντίνος Καβαρνός, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σπύρος Λιβαθινός, η Πρόεδρος ΔΕΕΠ Ανατ. Αττικής Βανίτα Σωφρόνη, ο Αντιπρόεδρος ΔΕΕΠ Αν. Αττικής Δημήτρης Αγγελής, ο Μαραθωνοδρόμος Στέλιος Πρασσάς, ο Δημήτρης Κυριακίδης, η υπεύθυνη του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου Ρένα Σπανού, εκπρόσωποι Συλλόγων του Δήμου Μαραθώνος και φίλοι του αθλητισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Μοιραστείτε το


Πηγή

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα