Αντιμετωπίζουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα, θωρακίζουμε αντιπλημμυρικά τον Δήμο Κιλελέρ

Με έκπληξη διαβάσαμε την «επίκαιρη ερώτηση» των δημοτικών συμβούλων του Δήμου Κιλελέρ για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής κατά την κακοκαιρία «Διομήδης» που έπληξε την περιοχή μας.

Αν οι επερωτώντες δημοτικοί σύμβουλοι την ώρα που η κακοκαιρία έπληττε το Δήμο μας δεν είχαν επιλέξει τη θαλπωρή και την ασφάλεια των σπιτιών τους και είχαν σπεύσει στα σημεία που δημιουργήθηκαν τα προβλήματα τότε δεν θα κατέθεταν, χάριν εντυπωσιασμού, την επερώτηση τους.

Δυστυχώς απουσίαζαν καθ’ όλη τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων όπου ήταν παρόντες και συντόνιζαν τις ενέργειες των μηχανημάτων όλοι οι αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Οι απόντες επερωτώντες δημοτικοί σύμβουλοι είναι λογικό να μην γνωρίζουν τις ενέργειες της δημοτικής αρχής.   

Με την παρούσα ανακοίνωση θέλουμε να ενημερώσουμε τους κατοίκους του Δήμου για τις ενέργειες τις οποίες κάναμε μόλις ενέσκηψε η κακοκαιρία και κατά τη διάρκειά της.

Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρήθηκαν στη «γέφυρα του ΟΣΕ» πλησίον των αποθηκών της Χάλκης, στη Νέα Λεύκη, στις Νέες Καρυές, στο Κλαμάκι και στην περιοχή  «Τείχος Στηρίξεως» στο δρόμο προς την ΤΚ των Μύρων.

Με μηχανήματα κάναμε παρεμβάσεις για να διευκολύνουμε τη ροή του νερού στο ρέμα που ξεκινάει από το Δίλοφο και καταλήγει  στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, διασχίζοντας τη μεγαλύτερη έκταση του Δήμου μας.

Ειδικότερα άμεσα παρεμβήκαμε με μηχανήματα και καθαρίσαμε τις γέφυρες στον «Τοίχο Στηρίξεως» στις Νέες Καρυέες, στη Νέα Λεύκη, στη «Γέφυρα του ΟΣΕ» στη Χάλκη και την κοίτη του ρέματος από το Μελισσοχώρι μέχρι τη Νέα Σμύρνη. Αποκαταστήσαμε τις ζημιές που προκλήθηκαν σε δρόμους των Νέων Καρυών και καθαρίσαμε το οδόστρωμα της οδού Φαρσάλων στην είσοδο της ΤΚ Χαράς. Στο Καλαμάκι, τάχιστα ειδοποιήσαμε την Περιφέρεια και τον ΤΟΕΒ για την πλημμυρισμένη τάφρο και ο ΤΟΕΒ, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η τάφρος, επιλήφθηκε του προβλήματος.

Δίχως αυτές τις παρεμβάσεις οι ζημιές θα ήταν απείρως μεγαλύτερες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίσαμε στη Χάλκη όπου δυστυχώς το πλάτος της «γέφυρας του ΟΣΕ» είναι κατά πολύ μικρότερο από το πλάτος του ρέματος με αποτέλεσμα σε αυτήν να συσσωρευτούν φερτά υλικά τα οποία έφραξαν τη ροή του νερού το οποίο οδηγήθηκε με ανάποδη ροή στον αποστραγγιστικό χάνδακα της Χάλκης και τον πλημμύρισε. Παρόλα αυτά, με συντονισμένες ενέργειες και αφού πρώτα κατόπιν συνεννόησης με τον ΟΣΕ διακόπηκε το δρομολόγιου του τρένου Λάρισας –Βόλου, καταφέραμε να αποφράξουμε τη γέφυρα και να ελευθερώσουμε τη ροή του νερού το οποίο είχε αρχίσει να πλημμυρίζει παρακείμενες καλλιέργειες. Να σημειωθεί επίσης ότι στο συγκεκριμένο σημείο καταλήγει και το ρέμα «Νεμπεγλεργιώτης» το οποίο διασχίζει τη Νίκαια.

Σε όλον αυτόν τον αγώνα που δώσαμε με τα στοιχεία της φύσης δεν είδαμε κανέναν από τους επερωτώντες δημοτικούς συμβούλους να μας συνδράμουν.

Να τους ενημερώσουμε δε ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου τέθηκαν από το Δήμαρχο στο κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές,  Χρήστο Τριαντόπουλο και στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. 

Να τους ενημερώσουμε επίσης, αν και όφειλαν να το γνωρίζουν εάν παρακολουθούσαν τα δημοτικά πράγματα, ότι πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και προσωπικά με τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό  η διαδικασία του έργου του καθαρισμού των ρεμάτων του Δήμου μας.  Πριν από τρεις περίπου μήνες  υπογράφτηκε η σύμβαση προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων, αναδείχτηκε ανάδοχος του έργου το οποίο και ξεκίνησε. Λόγω των καιρικών συνθηκών βρίσκεται σε προσωρινή αναστολή . Εκτιμάμε  ότι την άνοιξη θα συνεχιστεί, αφού οι συνθήκες θα το επιτρέψουν.

Όσον αφορά τη γέφυρα στη Χάλκη βρισκόμαστε σε επαφή με τον ΟΣΕ για την αντικατάστασή της.

 Όπως είναι κατανοητό, κάτω από δύσκολες συνθήκες πράξαμε το ανθρωπίνως δυνατό κινητοποιώντας έμψυχο δυναμικό και μηχανολογικό εξοπλισμό. Και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας προγραμματίζουμε περαιτέρω αντιπλημμυρικές ενέργειες.

Κλείνοντας να θυμίσουμε ότι η Νίκαια το Σεπτέμβρη του 2014, λίγες μέρες μετά την ανάληψη της θητείας μας, πλημμύρισε. Και η αιτία ήταν η παλαιά γέφυρα επί του Νεμπεγλεργιώτη. Με συντονισμένες ενέργειες την κατεδαφίσαμε και στη θέση της οικοδομήσαμε νέα πεζογέφυρα με σύγχρονες προδιαγραφές. Έτσι αποτρέψαμε πλημμυρικά φαινόμενα που δυστυχώς θα είχαν συμβεί εάν δεν είχαμε παρέμβει έγκαιρα.

Τονίζουμε με σαφήνεια ότι θεωρούμε την κλιματική κρίση πολλή σοβαρή απειλή,  την αντιμετωπίζουμε με την δέουσα σοβαρότητα και όχι με επερωτήσεις για το θεαθήναι όπως έκαναν οι απόντες επερωτώντες δημοτικοί σύμβουλοι.

Τέλος, δηλώνουμε ότι ανάλογες απαντήσεις σε τέτοιου είδους επερωτήσεις θα δίνονται μόνο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.


Πηγή

spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
38FollowersFollow

Τελευταία Νέα