Ημερίδα του Δήμου Λαμιέων και του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η Ημερίδα με θέμα «Ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο Λαμιέων –  Ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας» που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Λαμιέων σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. των ΟΤΑ (ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας) και με τη συμμετοχή του Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ε.ο.αν.) και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).

Ομιλητές στην Ημερίδα ήταν ο Σπυρίδων Νικολάου Δήμαρχος Θηβαίων και Μέλος ΔΣ Δικτύου ΦοΔΣΑ, ο Γεώργιος Λάμπρου Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Λαμιέων, η Κυριακή Μιχελάκου, Προϊσταμένη Δ/νσης Προγραμματισμού, Μελετών, Έργων, Ποιότητας, Αξιοποίησης Ενέργειας & Περιβάλλοντος Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε., ενώ έγινε και η παρουσίαση του Δημήτρη Παπασωτηρίου, Υπεύθυνου Τμήματος Marketing & Επικοινωνίας με OTA της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) για την «Ανακύκλωση συσκευασιών στην Ελλάδα».

Την ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι φορέων, πολίτες καθώς και οι περιβαλλοντικές ομάδες μαθητών του 3ου και 4ου ΓΕΛ Λαμίας.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης στον εισαγωγικό χαιρετισμό του, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Μέσα σε τέσσερα, μόλις, χρόνια με σωστό σχεδιασμό, προγραμματισμό και συνεργασία 23 Δήμων της Στερεάς Ελλάδας, κατορθώσαμε να έχουμε, για πρώτη φορά, ρεαλιστικό πλάνο ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με περιφερειακή συνείδηση, εξασφαλισμένη δημόσια χρηματοδότηση και το χαμηλότερο κόστος σε όλη την Ελλάδα για τους δημότες μας.

Και όλα αυτά με τη δημιουργία ενός ισχυρού φορέα, του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, με στελέχωση, προσωπικό ικανό να λειτουργεί τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις κλείνοντας και αποκαθιστώντας τους ΧΑΔΑ, να σχεδιάζει, να ωριμάζει, να διεκδικεί και να εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις για την ένταξη νέων έργων.

Σε ό, τι αφορά τη Λαμία: εντάξαμε τις απαιτούμενες μελέτες και εξασφαλίσαμε χωροθέτηση για τη δημιουργία των νέων ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων ΜΕΑ & ΧΥΤΥ αφού λύσαμε ένα πρόβλημα 15ετίας, αυτό της παρέκκλισης από την υπάρχουσα λατομική ζώνη.

Εξασφαλίσαμε τα χρήματα για διευθέτηση και επέκταση του υπάρχοντος ΧΥΤΑ Λαμίας, προκειμένου να υπάρξει ενδιάμεση μεταβατική λύση, μέχρι να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν τα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Και όλα αυτά, αποκλειστικά με δημόσια χρηματοδότηση.

Ακόμα, εφαρμόσαμε το πλέον αποτελεσματικό πρόγραμμα αποκομιδής των σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων αποβλήτων, σε συνεργασία με το Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε., χωρίς καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη, συντάξαμε το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, προβλέψαμε δράσεις διαλογής στην πηγή, την εφαρμογή διακριτών ρευμάτων χωριστής συλλογής αποβλήτων και τη δημιουργία πράσινου σημείου, για το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί η ωρίμανσή του.

Με το άνοιγμα των σχετικών Προσκλήσεων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , την οποία και αναμένουμε, είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε τα έργα στην τρέχουσα, κιόλας, προγραμματική περίοδο. Προστατεύοντας το περιβάλλον, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και με το μικρότερο οικονομικό κόστος για τους δημότες μας και σήμερα και στο μέλλον

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα