Συνέδριο «100 χρόνια μετά: οι πρόσφυγες του 1922 και η δημιουργία της νέας Ανατολικής Μακεδονίας» Καβάλα, Δράμα (11-13 Νοεμβρίου 2022) – Δήμος Δράμας

Συνέδριο
«100 χρόνια μετά: οι πρόσφυγες του 1922 και η δημιουργία της νέας Ανατολικής Μακεδονίας»
Καβάλα, Δράμα (11-13 Νοεμβρίου 2022)
Με αφορμή την εκατονταετηρίδα από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον μεγάλο κύκλο δράσεων και εκδηλώσεων του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, και το γεγονός ότι η Δράμα και η Καβάλα είναι οι περιοχές της χώρας με τη μεγαλύτερη εγκατάσταση προσφύγων, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ο δήμος Καβάλας και ο δήμος Δράμας διοργανώνουν επιστημονικό συνέδριο στις δύο πόλεις, στις 11-13 Νοεμβρίου 2022 με θέμα: «100 χρόνια μετά: οι πρόσφυγες του 1922 και η δημιουργία της νέας Ανατολικής Μακεδονίας».
Μέσα από εισηγήσεις των ομιλητών θα αναλυθούν ζητήματα γύρω από την ανταλλαγή, τις νομικές, πολιτικές, ηθικές διαστάσεις της, και την εγκατάσταση των προσφύγων σε κάθε μια από τις δύο περιοχές. Θα παρουσιαστεί η βιωματική διάσταση, η πολιτική εκπροσώπηση της Καβάλας και της Δράμας από το 1923 έως και το 1936, οι κοινωνικές εξελίξεις στην Ανατολική Μακεδονία από το 1923 έως και τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η νέα οικονομία της περιοχής μέσα από μεγάλα τεχνικά έργα όπως η αποξήρανση στα τενάγη των Φιλίππων. Θα συζητηθούν επιμέρους θέματα όπως η δημόσια υγεία, η αγροτική αποκατάσταση των προσφύγων και τα πρότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν. Τέλος θα επιχειρηθεί η χαρτογράφηση της μνήμης και εμπειρίας της ανταλλαγής.
Καβάλα: Μεγάλη Λέσχη – Κύπρου 12-14
Δράμα: Δημοτικό Ωδείο Δράμας, Πολιτιστικός Οργανισμός – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Βεργίνας 218
Περισσότερες πληροφορίες: https://foundation.parliament.gr/

Πατήστε ΕΔΩ για το Δελτίο Τύπου

Πατήστε ΕΔΩ για την πρόσκληση

Πατήστε ΕΔΩ για το Πρόγραμμα


Πηγή

spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
38FollowersFollow

Τελευταία Νέα