Μήνυμα Δημάρχου Γρηγόρη Κατωπόδη για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

 «Η σημερινή ημέρα είναι μια ακόμα θλιβερή επέτειος. Είναι Ημέρα Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1914-1923, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 300.000 συμπατριώτες και εκτοπίστηκαν πολλοί περισσότεροι. Η επέτειος αυτή είναι ακόμα μία αφορμή για να θυμόμαστε. Για να μην ξεχνάμε τα δεινά του ακραίου φανατισμού που οδηγεί σε θηριωδίες. Εκτοπισμοί, πορείες θανάτου στην έρημο,  έκθεση σε κακουχίες, βασανιστήρια,  πείνα και δίψα στυγνές δολοφονίες και εκτελέσεις συνθέτουν το μακάβριο σκηνικό της μισαλλοδοξίας και της ανελέητης εξόντωσης.

 

Οι Έλληνες Πόντιοι έχασαν τις πατρίδες τους, υπέφεραν τα πάνδεινα, όμως κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, αλλά να αποτελέσουν δυναμικές και δραστήριες κοινότητες, υγιή κύτταρα της ελληνικής κοινωνίας, όπου κι αν εγκαταστάθηκαν. Διατήρησαν ζωντανά όλα τα ιδιαίτερα στοιχεία τους, τη χαρακτηριστική ομιλία, τους χορούς, τα τραγούδια, την κουζίνα τους, τα ήθη και τα έθιμα, μπόλιασαν και εμπλούτισαν την ελληνική κοινωνία δίνοντας της μια μοναδική πολυμορφία.

 

Ο Βύρωνας και ειδικότερα ο Καρέας, φιλοξενεί μια τέτοια δυναμική κοινότητα που όχι μόνο έχει διαφυλάξει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά αλλά αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα για τη σημασία συνύπαρξης, της ώσμωσης και της αλληλεγγύης που είναι η μόνη επιλογή ειδικά σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας.

 

Η ολοκλήρωση, πρόσφατα, της ανάπλασης των Προσφυγικών του Καρέα από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου Βύρωνα, αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση από την πλευρά μας προς τους Πόντιους συμπολίτες μας. Μια περιοχή που για δεκαετίες είχε αφεθεί στη μοίρα της, αναπλάστηκε και αναμορφώθηκε. Τοποθετήθηκαν σύγχρονα συστήματα ενεργειακής τροφοδότησης, γεωθερμίας, φωτισμός Led και μετατράπηκε σε μία από τις πιο όμορφες γειτονιές του Βύρωνα. Το οφείλαμε στους Πόντιους του Καρέα και με τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής και της Ρένας Δούρου το κάναμε πράξη.

 

Η Ημέρα Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αποτελεί μία από τις πιο μαύρες κηλίδες στην Παγκόσμια Ιστορία που μας φέρνει στη μνήμη τα δεινά του παρελθόντος και μας θυμίζει ότι δεν πρέπει να λησμονούμε. Πρέπει όμως, να γινόμαστε πιο δυνατοί και να προχωράμε. Να διδασκόμαστε από το παρελθόν, να αποδοκιμάζουμε το μίσος, το ρατσισμό και τον εθνικισμό. Να κρατάμε την αξία της αλληλεγγύης και της αλληλοϋποστήριξης προς το συνάνθρωπο και να μετατρέπουμε το παρελθόν σε κινητήρια δύναμη δημιουργίας για το παρόν και το μέλλον».


Πηγή
Author: Dimos Byrona

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα