Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου. Σκοπός της είναι να δώσει έμφαση στη διαπίστωση ότι μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν μέσω της ενημέρωσης, της  πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αποτελεί  σοβαρή μάστιγα για την υγεία, δημιουργώντας τεράστια επιβάρυνση στους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τις κοινωνίες.

Ο καρκίνος είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή μιας ομάδας χρόνιων νόσων, που μπορούν να προσβάλουν οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Καθοριστικό χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι η ανεξέλεγκτη αύξηση και εξάπλωση μη φυσιολογικών κυττάρων, τα οποία είναι διηθητικά  και/ή μεταστατικά Η θεραπεία της νόσου αποσκοπεί στην αφαίρεση ή την εξόντωση των καρκινικών κυττάρων . Οι πιο συχνοί τύποι είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του στομάχου και του  ήπατος .

Είναι μια ασθένεια για την οποία έχουν ενοχοποιηθεί γενετικοί, λοιμογόνοι αλλά και διάφοροι περιβαλλοντικοί και κοινωνικό-οικονομικοί παράγοντες όπως είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η κατανάλωση οινοπνεύματος, η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί  η νόσος τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες επιβίωσης. Στον  ασυμπτωματικό πληθυσμό, ο προσυμπτωματικός έλεγχος, ανάλογα με το φύλο αλλά και την ηλικία, είναι πολύ σημαντικός και έχει ως σκοπό να εντοπίσει τα άτομα με ανωμαλίες που υποδηλώνουν μια προ-καρκινική κατάσταση ή μια πιθανή μελλοντική καρκινική κατάσταση, και να τους παραπέμψει αμέσως για τη διάγνωση και την  κατάλληλη  θεραπεία. Τα προγράμματα προληπτικού ελέγχου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τους συχνούς τύπους καρκίνου και μπορούν να σώσουν τη ζωή πολλών ανθρώπων(μαστογραφία ,γυναικολογικός υπέρηχος, test PAP, PSH για τον προστάτη).

Ο Εθνικός σχεδιασμός για τον καρκίνο στη χώρα μας έχει τρεις στόχους:

  1. Την αποτελεσματικότερη πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου (αφορά κυρίως στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας)
  2. Τη βελτίωση της αντιμετώπισης του διαγνωσμένου καρκίνου (αφορά κυρίως στις υπηρεσίες Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας)
  3. Την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση της Πολιτείας στη διαχείριση της νόσου και των συνεπειών της.

Η  Παγκόσμια Ημέρα κατά του  Καρκίνου, για την τριετία 2019-2021,  έχει θέμα «I am and I do» δηλαδή «Είμαι και θα το κάνω». Αποτελεί μια ενδυναμωτική παρότρυνση για δράση κάθε ανθρώπου, πολίτη,  οργανισμού ή κυβέρνησης αλλά ταυτόχρονα και δέσμευση να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

ΠΗΓΕΣ:

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥLINK

Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημόσιας Υγείας & Ισότητας των δύο φύλων

 
Πηγή
Author: Χαράλαμπος Σαπάτρας

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα