Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

 “Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε το 1987 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της  Διακίνησής τους. 


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών μας προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την κοινωνική διάσταση και τις δραματικές συνέπειες της διάδοσης των εξαρτήσεων σε μια κοινωνία που τέμνεται από βαθιές ανισότητες και επιπλέον, βιώνει επώδυνα τις πολυδιάστατες επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 σε όλους τους τομείς του κοινωνικού βίου.

Με την πανδημία του Covid-19 φάνηκαν πιο έντονα οι κοινωνικές αιτίες που οδηγούν σε επιδείνωση της χρήσης και της εξάρτησης από ουσίες. Συγκεκριμένα, συνθήκες όπως η ανεργία, η οικονομική αβεβαιότητα, η κοινωνική απομόνωση, αλλά και το αίσθημα ανασφάλειας απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας. όξυναν τους ψυχολογικούς παράγοντες που ευνοούν την πρώτη επαφή, την αύξηση, τη συστηματοποίηση της χρήσης. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μία σειρά από χώρες οι χρήστες αναφέρουν ότι άρχισαν τη χρήση ως απάντηση στις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας. Στην Αυστραλία σημειώθηκε αύξηση της χρήσης ναρκωτικών κατά 49%, στις ΗΠΑ κατά 46% και στην Μεγάλη Βρετανία κατά 44%.

Η Ελλάδα, είναι μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση των επιπέδων άγχους, μοναξιάς και θυμού κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, διαπιστώνεται στη μέτρηση των λυμάτων διπλασιασμός της κατανάλωσης κοκαΐνης το Μάρτιο του 2020, τετραπλασιασμός της, το Νοέμβριο του ίδιου έτους και αύξησή της κατά περίπου 20% τρεις μήνες αργότερα.


Η εξάλειψη των ναρκωτικών ως κοινωνικού φαινομένου, προϋποθέτει φυσικά μιαν άλλη, ολότελα διαφορετική κοινωνία. Μέχρι όμως να συμβεί αυτό, είναι αναγκαία η συστράτευση όλων των δυνάμεων που αναφέρονται στην κοινωνική πρόοδο, να παλέψουν για τον περιορισμό κατά το δυνατό του φαινομένου και των αιτίων που το αναπαράγουν, αλλά και για την ομαλή κοινωνική επανένταξη των ανθρώπων που ενεπλάκησαν ως θύματα σ’ αυτό, στον έναν ή τον άλλο βαθμό. 


Απαιτείται άμεσα να παρθούν αποφάσεις για: 

  • Ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Πρόληψης, και των θεραπευτικών προγραμμάτων με στελέχωση και γενναία χρηματοδότηση.
  • Έγκριση και εφαρμογή εξειδικευμένων επιστημονικών προγραμμάτων πρόληψης προσαρμοσμένης στις συνθήκες της πανδημίας.
  • Άμεση κατάργηση της ΠΝΠ του 2019 που επιβάλλει διορισμό του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ από την κυβέρνηση και όχι μέσω εκλογών. Καμία αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ προς την κατεύθυνση που πρότεινε το διορισμένο Δ.Σ. του”.

Χρήστος Γ. Σπυρόπουλος

Αντιδήμαρχος

Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης

Δήμος Βύρωνα


Πηγή
Author: Dimos Byrona

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα