Ποια μέτρα ορίζει για τις Δημόσιες Υπηρεσίες έως 16/3 η νέα ΚΥΑ (ΦΕΚ)

Δημοσιεύθηκε τη νύχτα η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ. Β’ 843/3.3.2021) με τα « έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00 έως και την Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00 ».

 

Εισαγωγικά, πριν παρουσιάσουμε τη λειτουργία των Δημόσιων Υπηρεσιών, να τονίσουμε κάτι –όπως αποδεικνύεται- όχι και τόσο αυτονόητο, ότι τα μέτρα που ισχύουν στην Ελλάδα από σήμερα, είναι αυτά που ορίζει η ΚΥΑ, όπως επί λέξει τα αναγράφει η ΚΥΑ.  

Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο, και τίποτα διαφορετικό.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, δεδομένου ότι σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαίνεται μια “καταιγίδα” από ανακρίβειες.  Συμφωνούμε ή διαφωνούμε, οι δυνατότητες μετακίνησης είναι αυτές που ορίζονται στις σελίδες 10037 έως 10040 του Φ.Ε.Κ. Και είναι γραμμένες στα ελληνικά. Επιδέχονται κριτικής, δεν επιδέχονται όμως “μετάφρασης” από ελληνικά σε ελληνικά (για παράδειγμα, όπου γράφει «ή», ισχύει «ή», δεν μεταφράζεται «και»), ούτε προσθηκών που η ΚΥΑ δεν γράφει.

 

Όσον αφορά τα μέτρα λειτουργίας στις Υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ορίζονται στο σημείο 2 του Πίνακα της Απόφασης. Διακρίνονται σε δύο επίπεδα «αυξημένου κινδύνου» και «πολύ αυξημένου κινδύνου». 

Ο AIRETOS σύγκρινε τα μέτρα και στα δύο επίπεδα και είναι ακριβώς ίδια.  Επίσης, τα συγκρίναμε με την προηγούμενη ΚΥΑ και είναι ακριβώς τα ίδια. 

Συγκεκριμένα, από σήμερα το πρωί έως την 16η Μαρτίου, στις Δημόσιες Υπηρεσίες ισχύουν τα κάτωθι:

« – Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

– Υποχρεωτική προστασία υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό.

– Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, επιπλέον των υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.

– Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

– Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.

– Συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων και διενέργεια συναντήσεων εργασίας είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε τηρουμένης της απόστασης του ενάμιση (1,5) μέτρου και με τη συμμετοχή έως επτά (7) ατόμων. Κατά τη λειτουργία συλλογικών οργάνων που διενεργούν διαδικασίες, στις οποίες προβλέπεται συνέντευξη, αυτή διενεργείται με την χρήση ηλεκτρονικών μέσων χωρίς τη φυσική παρουσία του καλούμενου σε συνέντευξη. Στην περίπτωση αυτή το συλλογικό όργανο ορίζει τους αναγκαίους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της διαδικασίας αναφορικά με την ταυτοπροσωπία του καλούμενου και τη μη υποβοήθησή του από εξωγενείς παράγοντες. »

 

Πηγή
Author:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα