Εισήγηση Δημάρχου στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 14ης Μαρτίου 2022 με θέμα: « Συζήτηση-ενημέρωση για τις εξελίξεις που αφορούν στην προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ για την εκποίηση του κτιρίου του πρώην ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο και λήψη σχετικής απόφασης»

Εισήγηση του Δημάρχου Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 14ης Μαρτίου 2022 με θέμα: «Συζήτηση-ενημέρωση για τις εξελίξεις που αφορούν στην προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ για την εκποίηση του κτιρίου του πρώην ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο και λήψη σχετικής απόφασης»

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι καλησπέρα σας

Καλωσορίζω, και ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη συμμετοχή τους, τους αξιότιμους Βουλευτές του Νότιου Τομέα.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω  τους εκπροσώπους φορέων και τους συμπολίτες μας που παρακολουθούν δια ζώσης ή και με τηλεδιάσκεψη τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ζήτησα την σύγκλιση της ειδικής συνεδρίασης  του Δημοτικού Συμβουλίου με συμμετοχή και των εκπροσώπων των κομμάτων λόγω της σπουδαιότητάς του θέματος όπως είναι η αξιοποίηση του κτιρίου του πρώην ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο.

Σας διαβιβάσαμε όλα τα έγγραφα για το θέμα, 46 σχετικά έγγραφα, που αφορούν τις ενέργειες που έχουν γίνει, τις παρεμβάσεις κομμάτων και βουλευτών και τις απαντήσεις των αρμόδιων υπουργείων.  Πολλά από αυτά τα γνωρίζετε  όπως οι αποφάσεις του ΔΣ, τα  δελτία τύπου, οι επιστολές σε αρμόδιους φορείς κλπ.  Όμως, θεώρησα σκόπιμο να αποτυπωθεί ολοκληρωμένα το ιστορικό αυτής της διαδικασίας που καλύπτει  τα δέκα τελευταία χρόνια, δηλαδή από το 2013 έως σήμερα. 

Η διεκδίκηση αυτή αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα, τόσο του πρώην Δήμου Ταύρου αλλά και του ενιαίου Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου. Έχουμε πλέον φθάσει σε ένα σημείο καμπής με την προκήρυξη  του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ για την εκποίηση του ακινήτου του πρώην ΕΟΜΜΕΧ στο Ταύρο.

Πρώτα από όλα θα ήθελα να περιγράψω συνοπτικά ποια είναι και τη σημασία που έχουν για το Δήμο μας τα κτίρια του ΕΟΜΜΕΧ.

Το ακίνητο «πρώην αποθήκες ΕΟΜΜΕΧ», ιδιοκτησία αρχικά της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε), βρίσκεται στην καρδιά της συνοικίας του Ταύρου, στην οδό Θράκης 28 & Κορυζή έκτασης 3.292 τ.μ , το ήμισυ από το οποίο καλύπτεται με δόμηση.

Βρίσκεται στη μέση περίπου της  ιστορικής οδού Πειραιώς που διετέλεσε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της  ευρύτερης περιοχής για σχεδόν ένα αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, το ακίνητο «ξεκίνησε» την ιστορική του διαδρομή τη δεκαετία του 1920 όπου διετέλεσε σημαντικό ρόλο στην παραγωγική αναδιάρθρωση της ευρύτερης περιοχής καθώς σχετίζεται με τις παραγωγικές δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν  κυρίως μετά την εγκατάσταση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία το 1922. Το κτίριο στέγαζε υπηρεσίες σχετικά με τη διαβίωση και καθημερινότητα των προσφύγων μέχρι και τη δεκαετία του 1960, οπότε και μεταφέρθηκαν οι τελευταίοι κάτοικοι των οικισμών στις προσφυγικές πολυκατοικίες.  .

Στην περίοδο της κατοχής υπήρξε η έδρα της «Εθνικής Αλληλεγγύης» δηλαδή της οργάνωσης στήριξης του πληθυσμού στην κατεχόμενη Ελλάδα κατά τον Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου στεγάζονται τα κοινωνικά συσσίτια με την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων του Ταύρου. Τον Σεπτέμβριο του 1941 η οργάνωση αυτή συμμετείχε ως ιδρυτικό μέλος στη δημιουργία του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ).  Για όλη της τη δράση η οργάνωση έλαβε το χαρακτηρισμό «Η Μητέρα του Αγώνα». Στην Εθνική Αλληλεγγύη ανήκαν τόσοι πολλοί Ταυριώτες που θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν υπήρχε οικογένεια του Ταύρου που κάποιο μέλος της να μην προσέφερε εθελοντικά σε αυτήν. Η «Εθνική Αλληλεγγύη» έφτασε τα 3 εκατομμύρια μέλη, στην πλειοψηφία τους γυναίκες. Η πλειονότητα των γυναικών από τους προσφυγικούς οικισμούς του Ταύρου προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες του στα συσσίτια του κινήματος της Εθνικής Αλληλεγγύης.  

Το κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ από την δεκαετία του 1930 αποτέλεσε και σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο με προεξάρχουσα τη Σιβιτανίδειο Σχολή που αποτελεί μία ιστορική εκπαιδευτική δομή της ευρύτερης περιοχής, με ιδιαίτερη συμβολή στην εκπαίδευση των τεχνικών επαγγελμάτων.  Δεν είναι τυχαίο ότι πλησίον του συγκεκριμένου κτιρίου λειτουργούν ακόμη και σήμερα σχολικές μονάδες όπως το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Ταύρου. Από το 1977 χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να στεγάσει τις  δραστηριότητες του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών -Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνία (ΕΟΜΜΕΧ).

Το ΤΑΙΠΕΔ στο παρελθόν προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την πώλησή του χωρίς, όμως, να προσελκύσει κάποιο ενδιαφέρον καθώς το ακίνητο βρίσκεται σε ένα πυκνοδομημένο σημείο του αστικού ιστού, με στενούς δρόμους και δεν προσφέρεται για εμπορική εκμετάλλευση αφού γειτνιάζει με σχολεία, με τον 2ο παιδικό σταθμό Ταύρου και τα ιατρεία του ΙΚΑ, γεγονός που θα υποβάθμιζε και την ποιότητα ζωής των περιοίκων. Είχαμε και τότε εκφράσει την αντίθεσή μας στην εκποίηση του ακινήτου.

Θα σας εκθέσω εν συντομία τις βασικές πτυχές του θέματος σε τρεις χρονικές περιόδους:

  • Η πρώτη περίοδος της διεκδίκησης στον ενιαίο Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου ξεκινά από τον Σεπτέμβριο του 2013 όπου αποστέλνω σχετική επιστολή στον τότε διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ για να μην συμπεριληφθεί το συγκεκριμένο κτίριο στη λίστα με τα ακίνητα προς πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ.  Εκδίδονται τα σχετικά δελτία τύπου αλλά το θέμα δεν έχει πάρει τις διαστάσεις που του αναλογούσαν καθώς εκείνη την περίοδο βιώνουμε έντονα τα σημάδια της μεγάλης κοινωνικοοικονομικής κρίσης.
  • Η δεύτερη περίοδος της διεκδίκησης ξεκινά από τις αρχές του 2019. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας αποφασίζει ομόφωνα και εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στους αρμόδιους φορείς για τη μεταβίβαση του κτιρίου του ΕΟΜΜΕΧ στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώλησή τουκαι προσδιορίζει τους πιθανούς τρόπους αξιοποίησης για κοινωφελείς σκοπούς. Επίσης, συγκροτούμε διαπαραταξιακή επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου όπου συναντά τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και θέτει το θέμα της παραχώρησης. Στα αιτήματά μας δηλώνεται και η ανάγκη για επίσημη συνάντηση με τον τότε υπουργό Οικονομικών. Η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Στην ίδια αυτή περίοδο βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν το θέμα με ερωτήσεις του στη Ελληνική Βουλή και στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών.

Στις προτάσεις μας που έχουμε καταθέσει για τις νέες χρήσεις του κτιρίου συμπεριλαμβάνουμε:

  • Στέγαση του  Μουσείου Εθνικής Αλληλεγγύης για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης
  • Να αποτελέσει Θερμοκοιτίδα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου παραγωγικής και δίκαιης κοινωνικά ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής Αθήνας- Πειραιά. Στην οργάνωση και στη  λειτουργία της θερμοκοιτίδας μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της περιοχής, Πάντειο Πανεπιστήμιο,  Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το οποίο στεγάζει τμήματά του στην πόλη μας, συνδέοντας την επιστημονική έρευνα με την παραγωγική ανασυγκρότηση.
  • Να αξιοποιηθεί ως Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών με προεξάρχοντα τα  καλλιτεχνικά εργαστήρια του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μοσχάτου- Ταύρου.
  • Η τρίτη περίοδος ξεκινά από το καλοκαίρι του 2021 με μία μεγάλη νίκη.  Διεκδικήσαμε και πετύχαμε να έχουμε κοινές συναντήσεις και διαδικτυακές συνεδριάσεις με το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Στις συναντήσεις αυτές εξέθεσα ισχυρά επιχειρήματα και ουσιαστικά ιστορικά δεδομένα που έπεισαν την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου.

Στις  8 Ιουλίου  2021 έχουμε την ιστορική απόφαση του  Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ χαρακτήρισε ως νεότερο μνημείο το βασικό κτίριο 1 των πρώην αποθηκών ΕΟΜΜΕΧ στην περιοχή του Ταύρου. Η Γενική Διεύθυνση αναστήλωσης μουσείων και έργων του Υπουργείου Πολιτισμού ανακοινώνει την απόφαση χαρακτηρισμού του κτιρίου ως νεότερου μνημείου  αναφέροντας: «…αποτελεί ιδιαίτερα αξιόλογο δείγμα κατηγορίας δημόσιων κτιρίων με ιδιαίτερα αξιόλογα χαρακτηριστικά από  αρχιτεκτονική, τυπολογική και μορφολογική άποψη και αποτελεί  φορέα ιστορικής μνήμης και τεκμήριο της εξέλιξης της περιοχής στις αρχές του εικοστού αιώνα από ιστορική, πολιτισμική, πολιτιστική και κοινωνική άποψη». 

Στο σημείο αυτό  θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρώην Δήμαρχο Ταύρου Δημήτρη Σούτο καθώς με τα βιβλία που έχει εκδώσει και με την εμπειρία του στο συγκεκριμένο θέμα, βοήθησε ουσιαστικά στην τεκμηρίωση των επιχειρημάτων μας.

Η ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης του  Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ άνοιξε διάπλατα  το δρόμο για την ολοκλήρωση τον χαρακτηρισμό του κτιρίου ως νεότερου μνημείου. Η επιστολή μου στους βουλευτές του Νοτίου τομέα όπως και η επιστολή μου προς την υπουργό Πολιτισμού αποδείχθηκαν καταλυτικές  για τη συνέχεια. Οι Βουλευτές των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής  καταθέτουν σχετικές ερωτήσεις.  

Η  Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη στα πλαίσια κοινοβουλευτικού ελέγχου τονίζει  μεταξύ άλλων ότι «το ΥΠΟΑΑ θα συνδράμει από πλευράς αρμοδιοτήτων του, στο αίτημα του Δήμου Μοσχάτου- Ταύρου για την παραχώρηση του κτιρίου, τηρώντας την προβλεπόμενη από τη κείμενη νομοθεσία διαδικασία, με την έγκριση προτεινόμενων χρήσεων και έργων ανάδειξης από τα αρμόδια όργανά του».

Η συνέχεια, ως γνωστόν, είναι εντελώς διαφορετική. Στις 30 Νοεμβρίου 2021 το ΤΑΙΠΕΔ, περιφρονώντας και αδιαφορώντας την ιστορικότητα του χώρου και την αναγνώρισή του ως νεώτερου μνημείου από το Υπουργείο Πολιτισμού, ανακοινώνει διεθνή διαγωνισμό στις 31 Μαρτίου 2022 για την εκποίηση του ακινήτου του πρώην ΕΟΜΜΕΧ το οποίο βρίσκεται στην κυριότητα του, δηλαδή οικοπέδου επιφάνειας 3.295 τμ. στο οποίο βρίσκονται πέντε αυτοτελή κτίρια συνολικού εμβαδού 1.526,79 τμ. Στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται μάλιστα ότι το κτίριο που κηρύχθηκε μνημείο έχει εμβαδό κάλυψης 583,95τμ. και συνολική δόμηση 837,22 τμ. ενώ «τα υπόλοιπα κτίρια δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον και είναι δυνατή η κατεδάφισή τους».

Ουσιαστικά η συγκεκριμένη αναφορά του ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί να ακυρώσει την ίδια την υπόσταση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης αφού  επιλέγει τρόπους εμπορικής αξιοποίησης που έρχονται σε ευθεία αντίθεση  με τον κοινωφελή χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης και την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της. 

Το ΤΑΙΠΕΔ με την ενέργειά του αυτή έρχεται, επίσης, και σε αντίθεση με τη θέση που εξέφρασε η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη στη Βουλή στα πλαίσια κοινοβουλευτικού ελέγχου  στο αίτημα του Δήμου Μοσχάτου- Ταύρου για την παραχώρηση του κτιρίου.  

Για το Δήμο Μοσχάτου- Ταύρου το κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ αποτελεί ένα πολυσήμαντο (μη εμπορεύσιμο) τοπόσημο για την περιοχή  και συνιστά ένα θέμα  πρώτης προτεραιότητας. Διεκδικούμε τη  μεταβίβαση του κτιρίου 1 και του συνόλου των κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς και της οικοπεδικής έκτασης προκειμένου ο Δήμος να υλοποιήσει το σχέδιό του. Ένα σχέδιο για δημόσιο χώρο ήπιας ανάπτυξης στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, με κοινωνική ανταποδοτικότητα και χωρίς εμπορική εκμετάλλευση .

Η πάγια θέση των πολιτών του Μοσχάτου– Ταύρου είναι ότι οι πρώην αποθήκες του ΕΟΜΜΕΧ αποτελούν ένα εμβληματικό σημείο για την πόλη λόγω της ιστορικής διαδρομής του κτιρίου από τη δεκαετία του 1920.  Το διαχρονικό αίτημα για την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της, εκφράστηκε, για ακόμη μια φορά, με τον πιο εμφατικό τρόπο μέσα από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου της 1ης Δεκεμβρίου 2021 καθώς και της απόφασης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ταύρου. Ωστόσο οι ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών κωφεύουν συστηματικά απέναντι στο διαχρονικό αίτημα των πολιτών του Μοσχάτου – Ταύρου.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στον πρώτο διαγωνισμό της πώλησης του ακινήτου. Ο διαγωνισμός  είχε κηρυχθεί άγονος ενώ η ανάρτηση της από 10.06.2019 πρόσκλησης υποβολής προσφοράς για το εν λόγω ακίνητο δεν βρίσκεται πλέον στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ ούτε  είναι δημόσια διαθέσιμη με άλλο τρόπο. Επίσης, δεν είναι εμφανές γιατί υπήρξε  αλλαγή του χρηματοοικονομικού συμβούλου ενώ δεν είναι δημόσια διαθέσιμες οι προσκλήσεις για την επιλογή των συμβούλων των έργων όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις έργων.

Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,

Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δυσχερής η διάκριση του δημόσιου χώρου από τον ιδιωτικό χώρο.  Θεωρώ, λοιπόν, ως μέγιστη προτεραιότητα την προσπάθεια επανα-οικειοποήσης και επανα-νοηματοδότησης του δημόσιου χώρου. Υπερασπίζομαι και υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο το δημόσιο χώρο, αυτό που ονομάζουμε ως «Κοινό Χώρο».     

Οι  «πρώην αποθήκες ΕΟΜΜΕΧ» αποτελούν κρίσιμο «δημόσιο χώρο» γιατί συγκροτούν ένα εμβληματικό σημείο για την πόλη μας λόγω της ιστορικής διαδρομής του κτιρίου. Επίσης, το κτίριο συνιστά ένα σημαντικό τοπόσημο για την περιοχή  καθώς συμπυκνώνει κρίσιμες και σημαντικές περιόδους αποτελώντας μνημείο ιστορικής μνήμης για την πόλη.

Για τη χώρα μας τo 2022 αποτελεί ένα έτος με ιδιαίτερο συμβολικό και συναισθηματικό φορτίο γιατί συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης. Το  1922 δεν υπήρξε μόνο το τέλος του Ελληνισμού της Ανατολής αλλά και μια νέα αφετηρία για την νέα Ελλάδα του 20ου και του 21ου αιώνα.

Αντίστοιχα, για όλους εμάς στο Δήμο Μοσχάτου- Ταύρου το κτίριο ΕΟΜΜΕΧ συγκροτεί  την δική μας εκατονταετή ιστορία  και αποτελεί χρέος των αρμοδίων να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της ιστορικής μας  μνήμης. Το πολυσήμαντο αυτό κτίριο σηματοδοτεί με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ιστορική συνέχεια από το 1922 μέχρι σήμερα, την δική μας εκατονταετηρίδα Μνήμης του Προσφυγικού Ελληνισμού.  

Συνεπώς, αποτελεί ένα θέμα  πρώτης προτεραιότητας για την περιοχή και είμαστε αποφασισμένοι να το διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο ώστε το κτίριο να παραχωρηθεί και να αξιοποιηθεί από το Δήμο μας καθώς αποτελεί μνημείο ιστορικής μνήμης για την περιοχή.   

Η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ να συμμετέχει και ο Δήμος μας ως επενδυτής στον πλειοδοτικό διαγωνισμό είναι ανεπίτρεπτη και νομικά έωλη. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ούτε τζογάρει, ούτε λειτουργεί ως real estate. . Άλλωστε οι αγορές ακινήτων από τους Δήμους διεξάγονται είτε με βάση την εκτίμηση των αρμοδίων εκτιμητικών επιτροπών, ή με καθορισμό της τιμής μονάδος από τα αρμόδια δικαστήρια όταν πρόκειται για απαλλοτριώσεις και πάντως όχι με πλειστηριασμούς.

 Θα πρέπει να γνωρίζουν οι επίδοξοι επενδυτές ότι θα μας βρουν απέναντι τους καθώς θα αξιοποιήσουμε κάθε μέσον (π.χ. πολεοδομικές ρυθμίσεις) για να καταχτήσουμε το στόχο μας. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι όλα αυτά τα δέκα χρόνια που διεκδικούμε με κάθε τρόπο την παραχώρηση του κτιρίου, έχει διαμορφωθεί μία ομοφωνία και ομοθυμία στο στρατηγικό στόχο που έχουμε θέσει τόσο από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και των βουλευτών όλων των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής.  Η πρότασή μας είναι ρεαλιστική, υπεύθυνη και ιστορικά η ενδεδειγμένη. Πολιτική βούληση χρειάζεται και σωστές αποφάσεις.

Θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω δημόσια και ονομαστικά τα κόμματα και τους βουλευτές που ανέδειξαν, στήριξαν και στηρίζουν την σημαντική διεκδίκησή μας  και τους καλώ να συνεχίσουν τη στήριξή τους μέχρι να πετύχουμε την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας.

Από τη Νέα Δημοκρατία τους Βουλευτές: Σπανάκη Βασίλη- Πέτρο, Καλλιάνο Γιάννη

Από το ΣΥΡΙΖΑ τους Βουλευτές Παππά Νίκο, Μουζάλα Γιάννη, Μπαλάφα Γιάννη, Φωτίου Θεανώ, Χρηστίδου Ραλλία, Αλεξιάδη Τρύφωνα, Αναγνωστοπούλου Σία, Βασιλικό Βασίλη, Ζαχαριάδη Κώστα, Ηγουμενίδη Νίκο, Μάρκου Κώστα, Μεϊκόπουλο Αλέξανδρο, Μπάρκα Κωνσταντίνο, Πούλου Γιώτα, Σκουρολιάκο Πάνο, Τσίπρα Γιώργο, Φάμμελο Σωκράτη, Χατζηγιαννάκη Μίλτο

Από το ΚΙΝΑΛ τη Βουλευτή Αντωνίου Τόνια

Από το ΚΚΕ τους Βουλευτές: Κατσώτη Χρήστο, Γκιόκα Γιάννη, Κανέλλη Γαρυφαλλιά,  Μανωλάκου Διαμάντω,  Παφίλη Αθανάσιο.

Από την Ελληνική Λύση το Πρόεδρο κ. Κυριάκο Βελόπουλο

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι

 Σας προσκαλώ και σας καλώ απόψε εδώ

ομόφωνα και ομόθυμα, σε αυτήν την ιστορική συνεδρίαση,

να απαιτήσουμε τις δίκαιες  διεκδικήσεις μας.

Σας καλώ να ζητήσουμε  τα εξής:

  1. Την παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών για την άμεση ανάκληση της απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ για την προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, ακυρώνοντας τη διαδικασία προσφορών της 31ης Μαρτίου 2022.
  2. Τη συζήτηση του θέματος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από  μηδενική βάση.
  3. Τη συνεδρίαση του ΚΟΙΣΥΠ για να τροποποιήσει τις αποφάσεις που έλαβε το 2019 με τις οποίες είχε εγκριθεί και επικαιροποιηθεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο είχε ενταχθεί και το ακίνητο του πρώην ΕΟΜΜΕΧ.
  4. Την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ψήφιση ρύθμισης με την οποία θα επανέρχεται η κυριότητα του ακινήτου στο Ελληνικό Δημόσιο δια του Υπουργείου Οικονομικών.
  5. Την  παραχώρηση του κτιρίου στο Δήμο Μοσχάτου- Ταύρου ώστε να αποτραπεί η επιχειρηματική εκμετάλλευση του και να καλυφθούν  οι αυξανόμενες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανάγκες των κατοίκων και ιδιαίτερα της νεολαίας.
  6. Την ανάρτηση  πανώ σε βασικά σημεία της περιοχής του Ταύρου και του Μοσχάτου για τη διεκδίκηση του Δήμου μας.
  7. Τη πραγματοποίηση συγκέντρωσης την Δευτέρα 21 Μαρτίου 5.30 έξω από το χώρο του κτιρίου του ΕΟΜΜΕΧ.
  8. Συμβολικό κλείσιμο της οδού Πειραιώς στο ύφος της οδού Θράκης .
  9. Παράσταση στις 31 Μαρτίου  έξω από τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ για την ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
  10. Την αποστολή υπομνήματος  στον Πρωθυπουργό της χώρας ζητώντας την παρέμβασή του για το δίκαιο αίτημά μας.
  11. Την επίδοση επιστολής στους Προέδρους  και στους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής με παράσταση από τον Δήμαρχο και τα μέλη της  διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου τα μέλη της οποίας θα ορίσουμε στη σημερινή μας συνεδρίαση.

Σας ευχαριστώ για την παρουσία και  συμμετοχή σας.

Ανδρέας Γ. Ευθυμίου

Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου


Πηγή
Author: vikonomou

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα