Μνημόνιο Συνεργασίας Υπ. Πολιτισμού και Ελλην. Ανοικτού Πανεπιστημίου

Μνημόνιο Συνεργασίας Υπ. Πολιτισμού και Ελλην. Ανοικτού Πανεπιστημίου υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά και ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, καθηγητής Βασίλης Καρδάσης.

Η σύμπραξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το μόνο εξειδικευμένο στην Ελλάδα και διεθνώς πιστοποιημένο ίδρυμα στην ανοικτή και εξ αποστάσεως παροχή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, περιλαμβάνει μια σειρά καινοτόμων πρωτοβουλιών. Προτεραιότητα θα αποτελέσει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση σε μόνιμη βάση θεσμοθετημένων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στην μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μνημόνιο Συνεργασίας Υπ. Πολιτισμού και Ελλην. Ανοικτού Πανεπιστημίου

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθ’ ύλην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ για την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003), στοχεύει στον από κοινού με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο σχεδιασμό μιας σειράς προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων καθώς και επιμορφωτικών σεμιναρίων, συνεδρίων και ημερίδων ενημέρωσης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην εκπαίδευση στελεχών που θα διαμεσολαβούν μεταξύ διοίκησης, τοπικών κοινωνιών και επιστημονικής κοινότητας για την εφαρμογή δράσεων ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στις πολιτικές για την πολιτιστική κληρονομιά και κυρίως τη συνεισφορά της στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό θα προσφέρεται μεταξύ άλλων και η δυνατότητα πρακτικής άσκησης φοιτητών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου σε ζητήματα διαχείρισης άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, για παράδειγμα με τη μορφή πρακτικής τους άσκησης στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Επιπλέον, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο θα αναλάβουν από κοινού τον σχεδιασμό και την υλοποίηση επιμορφωτικών δράσεων υπό τη μορφή Θερινών Σχολείων, όπως το Θερινό Σχολείο «Ο Αγροτικός Χώρος ως Πολιτιστική Κληρονομιά» που διοργανώνει η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Θερινό Σχολείο διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Δημητσάνα από τις 21 έως 28 Ιουλίου 2019 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Γορτυνίας, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς), το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας, την Κοιν.Σ.Επ. Μαίναλον και άλλους τοπικούς φορείς και πολίτες (http://ayla.culture.gr/2o-therino-sxoleio-agrotikos-xwros-ws-politistiki-klironomia-2019/). Το 2ο Θερινό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με το 3ο Εργαστήριο της Παραδοσιακής Τέχνης της Πέτρας που οργανώνεται από την Κίνηση Πολιτών «Άνθη της Πέτρας» και άλλους φορείς στα Λαγκάδια Αρκαδίας με αντικείμενο τη διαφύλαξη και μετάδοση στις νεότερες γενιές της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας.

 

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα