Μάσκες: Η διαδικασία ακόμα “στον πάγο”, “πινγκ-πονγκ” Κυβέρνησης-ΚΕΔΕ

Τελειώνει η 1η εβδομάδα της νέας σχολικής χρονιάς, σχολεία ήδη ξανακλείνουν λίγο μετά το άνοιγμα και το σίριαλ των μασκών καλά κρατεί.

Όσο απίστευτο και εάν ακούγεται για ένα θέμα που συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας, οι τελικές προδιαγραφές μεγέθους, μέχρι χθες, ακόμα δεν είχαν φθάσει στην ΚΕΔΕ.

Αυτό τουλάχιστον “κάρφωσε” ο Δ.Παπαστεργίου σε Επιστολή του προς τον Υφυπουργό Υγείας, Β.Κοντοζαμάνη, χθες Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, αναγράφοντας συγκεκριμένα ότι «μέχρι την ώρα έκδοσης του παρόντος δελτίου τύπου σήμερα, δεν έχει φτάσει στις υπηρεσίες της ΚΕΔΕ το απαραίτητο έγγραφο από την αρμόδια Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, με τις επαναδιατυπωμένες ορθές προδιαγραφές για την κατασκευή των μασκών που υπολείπονται να κατασκευαστούν και να παραδοθούν στα σχολεία της χώρας, (…) θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για την ολοκλήρωση της παράδοσης να αποσταλούν από το Υπουργείο Υγείας άμεσα οι νέες προδιαγραφές με την ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα.»

Το χάος δηλαδή συνεχίζεται, αφού την προηγούμενη ημέρα (Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου) ο Β.Κοντοζαμάνης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι προδιαγραφές θα είναι οι ίδιες». Είπε επί λέξει: «η Επιτροπή θα δώσει διευκρινίσεις επί των προδιαγραφών. Να τονίσω ότι οι προδιαγραφές θα είναι  οι ίδιες, γιατί βασίζονται στα διεθνή πρότυπα. Δεν αλλάζουν τα πρότυπα αυτά. Δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι κάνει ο υπόλοιπος κόσμος.».  Κάνουν τόσες ημέρες, για τις «ίδιες προδιαγραφές»… Που να μην ήταν «ίδιες» και να μην βρισκόμασταν σε έκτακτες συνθήκες πανδημίας, πόσες μέρες θα χρειάζονταν…

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι η διαδικασία παραγωγής μασκών να παραμένει “στον πάγο”, σταματημένη, περιμένοντας τις «νέες»; «ίδιες»; «επαναδιατυπωμένες»; «ορθές»; «προδιαγραφές»; «διευκρινίσεις επί των προδιαγραφών»; , που προφανώς απ’ τη Δευτέρα κάπου έχασαν το δρόμο μες στο λαβύρινθο του πολυδιαφημισμένου «επιτελικού» κράτους.

 

Αξίζει να επισημανθεί πως η νομοθεσία (αρ.4ο της από 22.8.2020  ΠΝΠ, ως κυρώθηκε με το αρ.2 του ν.4722/2020) δίνει τη δυνατότητα κάθε Δήμος να προμηθευτεί μόνος του μάσκες για μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό.  Το άρθρο έχει διαζευκτική διατύπωση («οι Δήμοι ή η ΚΕΔΕ για λογαριασμό των Δήμων μπορούν να προμηθεύονται μάσκες και λοιπά είδη ατομικής προστασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, κατά την περ.(γ) της παρ.2 του αρ.32 του ν.4412/2016.»).  

Η διαδρομή μέσω ΚΕΔΕ δεν είναι μονόδρομος εκ του νόμου, απλά υλοποιείται γιατί αυτό συμφώνησε ο Δ.Παπαστεργίου με την Κυβέρνηση.

Με το άρθρο διαζευκτικά να ορίζει ότι «για την κάλυψη της δαπάνης, οι Δήμοι ή η ΚΕΔΕ μπορούν να επιχορηγούνται», τα εκατομμύρια (6.195.000 € και 470.000 €  ) άμεσα δόθηκαν από το Εσωτερικών στην ΚΕΔΕ.   Έτσι, χωρίς τα εκατομμύρια, ουσιαστικά απενεργοποίησαν τη δυνατότητα απευθείας προμήθειας από Αιρετούς που δεν θέλουν να επιβαρύνουν τους δημοτικούς προϋπολογισμούς τους, “εγκλωβίζοντας” από εκεί και πέρα τους Δήμους να εξαρτώνται από την όποια κατάληξη του πρωτοφανούς αυτού μπάχαλου.

 

Πηγή
Author:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα