Ο Α΄ Βαλκανικός πόλεμος μέσα από ανέκδοτες φωτογραφίες

Στο Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς ζωντανεύει η ιστορία μέσα από τις εικόνες.

Φωτογραφίες και μαρτυρίες δύο ξένων πολεμικών ανταποκριτών  από τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο (1912-13) που αφηγούνται τη νικηφόρο δράση του ελληνικού στρατού και στόλου, φιλοξενούνται στο Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς.

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 109 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Καλεμκερή φέρνει στην επιφάνεια το μοναδικό για την εποχή του φωτορεπορτάζ του Haworth Woodley, πρώην αξιωματικού του βρετανικού στρατού και ανταποκριτή του πρακτορείου Central News Agency, το οποίο έδρευε στο Λονδίνο και του Etienne Labranche, που ήταν ανταποκριτής της εφημερίδας Le Temps των Παρισίων, μέσα από μία πολυτελή έκδοση με τίτλο «Προελαύνοντας για την απελευθέρωση».

Όλες οι φωτογραφίες του Woodley, ενενήντα έξι τον αριθμό, τοποθετήθηκαν σε ένα χειροποίητο λεύκωμα, με χειρόγραφους υπομνηματισμούς, και ο ανταποκριτής το αφιέρωσε στον αρχιστράτηγο -και βασιλέα πλέον- Κωνσταντίνο.

Το δύο αυτά λευκώματα αποτελούν ανεκτίμητο κομμάτι του αρχείου του Μουσείου Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς. Στην έκδοση αυτή ο αναγνώστης θα βρει και άλλες ανέκδοτες φωτογραφίες ξένων φωτογράφων, όπως του Paul Zepdji και Undrewood & Underwood.

Ελληνικά στρατεύματα κατά την είσοδό τους στη Θεσσαλονίκη υπό καταρρακτώδη βροχή επί της οδού Σαμπρή Πασά (σημ. Βενιζέλου) (Λεύκωμα Haworth Woodley)

LINK

Η είσοδος του βασιλιά Γεωργίου και του Διαδόχου στη Θεσσαλονίκη στις 30/10/12. (Λεύκωμα Haworth Woodley)

LINK

H πριγκίπισσα Αλίκη φτάνει σιδηροδρομικώς στη Θεσσαλονίκη, όπου ίδρυσε στρατιωτικό νοσοκομείο στη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων. Την υποδέχεται ο δήμαρχος Osman Sayit Ibn Haki


Πηγή
Author: Ιωάννης Γκαρμίρης

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα