Παγκόσμια ημέρα χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Τετάρτη του Νοεμβρίου. Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια νόσος των πνευμόνων, κατά την οποία η στένωση των βρόγχων προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή . Η ΧΑΠ είναι  ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει χρόνιες πνευμονικές παθήσεις που περιορίζουν τη ροή του αέρα στους πνεύμονες. Κύρια αιτία της παραμένει το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, η ατμοσφαιρική ρύπανση και το ιστορικό λοιμώξεων στην παιδική ηλικία.

Το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, ευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά για την ΧΑΠ. Τα συμπτώματα της ΧΑΠ  (βήχας, πτύελα, δύσκολη αναπνοή στην μυϊκή προσπάθεια) χαρακτηρίζονται από ύπουλη εμφάνιση και σταδιακή με το χρόνο επιδείνωση.

Δυστυχώς, η νόσος τελικά αποφράσσει τους βρόγχους  και καταστρέφει με μη αναστρέψιμο τρόπο τους ιστούς των πνευμόνων. Μόνο αφού καταστραφεί το 50-60% των πνευμόνων ο ασθενής αρχίζει να έχει πολύ σοβαρή δύσπνοια και να εκδηλώνει 2-3 επεισόδια επιδείνωσης της ασθένειας κάθε χρόνο, που ονομάζονται παροξύνσεις. Οι κρίσεις αυτές συχνά τον οδηγούν σε εισαγωγή και νοσηλεία σε νοσοκομείο. Αν ο ασθενής συνεχίσει να καπνίζει, αγνοώντας τα ενοχλητικά συμπτώματα του βήχα, της απόχρεμψης και του εύκολου λαχανιάσματος (δύσπνοια), ή δεν λαμβάνει ανελλιπώς την εισπνεόμενη αγωγή που θα του χορηγήσει ο ειδικός πνευμονολόγος, η νόσος θα εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη της μορφή. Στο προχωρημένο στάδιο, ο ασθενής καθηλώνεται σε αναπηρική μορφή διαβίωσης στο σπίτι, απόλυτα εξαρτημένος από την οικογένειά του και από την λήψη οξυγόνου καθ’ όλο το 24ωρο.

Οι αριθμοί της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας στην Ελλάδα:

– 9 στους 100 ενήλικες καπνιστές στην χώρα μας, πάσχουν από ΧΑΠ (8.4%), δηλαδή περίπου 800.000 Έλληνες νοσούν
Το 56%  αυτών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν.
Οι μισοί πάσχοντες συνεχίζουν να καπνίζουν.
Οι άνδρες πάσχουν 2,5 φορές περισσότερο από τις γυναίκες: 11,6% έναντι 4,8% .

Ποτέ όμως δεν είναι αργά…

Γιατί υπάρχουν τρόποι να μειώσει κανείς σημαντικά το ενδεχόμενο να πάθει ΧΑΠ.
Γιατί μπορεί εύκολα να ελέγξει την αναπνευστική του κατάσταση και να πάρει κατάλληλες αποφάσεις .

Γιατί υπάρχει βοήθεια για την διακοπή καπνίσματος.
Γιατί όσοι έχουν ΧΑΠ με την κατάλληλη αγωγή μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική και δραστήρια ζωή.
Γιατί ακόμα και στις πιο βαριές καταστάσεις υπάρχουν λύσεις.

Οδηγίες – Προτάσεις ΕΠΕ

 Οι καπνιστές ηλικίας άνω των τριάντα ετών, με ένα έστω από τα συμπτώματα βήχα, απόχρεμψης ή δύσπνοιας πρέπει να επισκεφθούν τον πνευμονολόγο και να διακόψουν το κάπνισμα!
 Όλοι οι καπνιστές πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο σπιρομέτρηση .Οι ασθενείς πρέπει να μπουν σε ειδικό πρόγραμμα θεραπείας με εισπνεόμενη αγωγή και αποφυγής παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα, εισπνοή καπνού καύσης ξύλων, επαγγελματικές εκθέσεις).

Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής Αλληλεγγύης, Δημόσιας Υγείας και Ισότητα Δύο Φύλων.


Πηγή
Author: Χαράλαμπος Σαπάτρας

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
40FollowersFollow
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Νέα