Απροσδιόριστο το κόστος της Δημοτικής Αστυνομίας για τους Δήμους

Πηγή: ilektrav.gr

Tη στιγμή που στον κρατικό προϋπολογισμό δεν υπάρχει εγγραφή ποσού για την ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας και άρα τους δημοτικούς αστυνομικούς, που θα κληθούν οι Δήμοι της χώρας να προσλάβουν, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει την δαπάνη ως «ενδεχόμενη» που θα βαρύνει τους Δήμους.

Συγκεκριμένα, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κάνει λόγο για «ετήσια ενδεχόμενη δαπάνη του προϋπολογισμού των δήμων, σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο, από την αντιμετώπιση πρόσθετου κόστους οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών δημοτικής αστυνομίας που δύνανται να συστήνονται στους δήμους».

Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή, δεν προκύπτει σαφής κοστολόγηση για τη διάρθρωση, τη στελέχωση, την υλοποίηση αρμοδιοτήτων, της εικοσιτετράωρη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, της παροχή τεχνολογικών μέσων και  του εξοπλισμού στο ειδικό ένστολο προσωπικό. Η μόνη αναφορά σε δαπάνη είναι ότι «αυτή αναμένεται να περιορισθεί από την κατάργηση υφιστάμενων υποδιευθύνσεων».

«Η ανωτέρω δαπάνη θα υλοποιείται τόσο κατά την πρώτη εφαρμογή των προτεινόμενων ρυθμίσεων, όσο και μελλοντικά (μεταβολή πληθυσμιακών κριτηρίων), το δε ύψος της εξαρτάται κάθε φορά από το περιεχόμενο των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων», αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους.

Παρομοίως, τα έξοδα της εισαγωγικής εκπαίδευσης του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας, η οποία παρέχεται από την ΕΛ.ΑΣ. και το Ε.Κ.Δ.Δ.Α., παραπέμπεται στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, όπως και σε ενδεχόμενη δαπάνη του προϋπολογισμού των δήμων από την αντιμετώπιση πρόσθετου κόστους που προκύπτει από την επιμόρφωση του ειδικού ένστολου προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας.

Σημειωτέον ότι μαζί με το προσωπικό κατά την άσκηση των καθηκόντων του δύναται να χρησιμοποιεί τεχνολογικά μέσα, εφαρμοζομένης της κατά περίπτωση κείμενης νομοθεσίας. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι «κάθε δημοτικός αστυνομικός φέρει, με δαπάνες του οικείου δήμου, ειδικό εξοπλισμό και μέσα δέσμευσης, όπως ενδεικτικά, αλεξίσφαιρο γιλέκοχειροπέδες και αστυνομικές ράβδους, η οποία δύναται να χρησιμοποιείται σε περίπτωση άμυνας. Επίσης, φέρει στολή, το ειδικό διακριτικό σήμα της δημοτικής αστυνομίας, διακριτικό του οικείου βαθμού ιεραρχίας, καθώς και ειδική ταυτότητα προσωπικού».


Πηγή
Author:

spot_imgspot_img

Related Articles

Ακολουθήστε μας

2,056FansLike
38FollowersFollow

Τελευταία Νέα